niedziela, 7 kwietnia 2013

Witaj wiosno czyli Spring Rolls!

Delikatne roladki z ryżowego ciasta z mocą warzyw i kolorów. Pełna gama barw i smaków. Podawane z słodko-słono-ostrym sosem, w którym znajdziemy kolendrę, pietruszkę, dymkę, czosnek, imbir, cukier trzcinowy, sos sojowy, ocet ryżowy, sok z limonki i chilli. Eksplozja kolorów i smaków. 

- kilka arkuszy papieru ryżowego
- miska ciepłej wody
Spring Rolls
- papryka czerwona
- papryka żółta
- zielony ogórek
- szczypiorek
- sałata rzymska
- pierś z kurczaka
- pieprz świeżomielony
- 1 łyżka sosu sojowego
- marchewka

sos:
1/2 łyżeczki cukry trzcinowego
szczypta soli
kilka kropli octu ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
garść kolendry
garść zielonej pietruszki
garść zielonej cebulki lub szczypiorku
kilka kropli oleju sezamowego


- Pierś z kurczaka rozbijamy delikatnie na grubość pół centymetra. Doprawiamy pieprzem i obtaczamy w sosie sojowym. Smażymy na średnim ogniu aż się zrumieni z obu strom. Odstawiamy do wystygnięcia. 
- Papryki, ogórka, szczypiorek i marchewkę kroimy w słupki. Liście sałaty rzymskie szatkujemy na drobne paski. 
- Przestudzoną pierś z kurczaka dzielimy na kawałki wielkości pozostałych warzyw.
- Szykujemy miskę z wodą. Każdy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w wodzie pojedynczo. Zostawiamy na 1 minutę i delikatnie wyciągamy. Następnie rozkładamy na desce. Na arkuszu układamy każdy składnik i zawijamy go w roladkę.  Podobnie postępujemy z każdym arkuszem, aż do wyczerpania składników. 
- Gotowe roladki odstawiamy na chwilkę i przygotowujemy sos. 
- Do miseczki wsypujemy cukier i sól. Zalewamy je sokiem z limonki i octem ryżowym. Dokładanie mieszkamy, aby się rozpuściły. Następnie dodajemy sos sojowy, starty imbir i czosnek oraz poszatkowane chilli. Na koniec dodajemy kolendrę, pietruszkę i szczypiorek. Całość polewamy odrobiną oleju sezamowego. 
- Springrolls'y zanurzamy w sosie tuż przez zjedzeniem. 

Smacznego:)

Spring Rolls

Spring Rolls

Spring Rolls

Spring Rolls

2 komentarze: