środa, 24 kwietnia 2013

Zielony kurczak

Szybko, średnio zdrowo, ale za to pysznie - zielony kurczak. Pierś z kurczaka w pietruszkowym cieście smażona w głębokim tłuszczu. I jak tu nie kochać wiosny.



Zielony kurczak




2 piersi z kurczaka
sól
1 jajko
pół szkl mąki pszennej
1 pęczek zielonej pietruszki
1/4 szkl wody mineralnej gazowanej
olej do smażenia













- Pierś dokładanie myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie plastry i doprawiamy solą. Odstawiamy na parę minut.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do blendera wkładamy pęczek natki pietruszki, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i wlewamy wodę mineralną. Całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą.
- Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, tak aby całe się pokryły i wkładamy na głęboki tłuszcz. Smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Im dłużej będziemy smażyć, tym ciasto będzie bardziej rumiane - mniej zielone. Najlepiej nie kroić zbyt dużych kawałków piersi, aby nie musiały się długo smażyć. Wtedy osiągniemy zamierzony efekt.

Smacznego:)

Zielony kurczak

Zielony kurczak

4 komentarze: