czwartek, 20 czerwca 2013

Dżem truskawkowy z miętą

Truskawka i mięta - cudowne połączenie. Słodko-kwaśna truskawka i orzeźwiająca, ziołowa mięta. Idealny do herbaty i cudowny na świeżej bułeczce. Przepis jest na tyle nieskomplikowany, że nawet jeżeli dziś nie do końca jesteście przekonani, co do połączenia mięty i truskawek to przepis można odtworzyć zimą. Wystarczy przygotować tradycyjny dżem truskawkowy, a w mroźny wieczór przelać go do garnuszka odrobinę podgrzać i dodać kilka listków suszonej mięty. 

Dżem truskawkowy z miętą



1 kg truskawek
300 g cukru
garść świeżych liści mięty

















- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny. Następnie wstawiamy garnek na bardzo mały gaz i gotujemy około dwóch godzin, od czasu do czasu mieszając. Po dwóch godzinach wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy dżem na mały gaz i gotujemy tak długo, aż zacznie gęstnieć i lekko przywierać do dna. 
- W momencie, w którym dżem zacznie gęstnieć dodajemy do niego opłukane i posiekane liście mięty. Gotujemy jeszcze chwilę. Gorący przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli któryś ze słoiczków nie załapie można dżem pasteryzować lub zjeść na miejscu.

Dżem truskawkowy z miętą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz