Orzeźwiający deser ze świeżych truskawek na bazie serka, śmietanki kremówki i mleka kokosowego. Z delikatną nutą alkoholu. Idealny na letnie, upalne dni.
Truskawkowo - kokosowy przekładaniec |
500 g serka mielonego
220 ml mleka kokosowego
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 kg truskawek
400 g biszkoptów
100 ml soku z truskawek
100 ml wódki
- W miseczce mieszamy sok truskawkowy i wódkę. Zanurzamy w nich biszkopty i układamy na spodzie blachy.
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy mleko kokosowe, serek mielony i cukier puder.
- Masę dzieli ma pół. Pierwszą połową zalewamy biszkopty.
- Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy z szypułek i układamy na warstwie z serka.
- Truskawki zalewamy drugą połową masy ze śmietanki i mleczka kokosowego.
- Na wierzch układamy ostatnią warstwę truskawek - czubkiem do góry.
- Całość wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego:)
Truskawkowo - kokosowy przekładaniec |
Truskawkowo - kokosowy przekładaniec |
Mniam; )
OdpowiedzUsuńPołączenie truskawek i kokosa jest niezwykle udane! Wiem, bo niedawno podobne robiłam :)
OdpowiedzUsuńPyszny, lekki przekładaniec... Uwielbiam i kokos, i truskawki, takie połączenie dla mnie idealne :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń