czwartek, 20 czerwca 2013

Truskawkowo - kokosowy przekładaniec

Orzeźwiający deser ze świeżych truskawek na bazie serka, śmietanki kremówki i mleka kokosowego. Z delikatną nutą alkoholu. Idealny na letnie, upalne dni. 

Truskawkowo - kokosowy przekładaniec






500 g serka mielonego
220 ml mleka kokosowego
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 kg truskawek
400 g biszkoptów
100 ml soku z truskawek
100 ml wódki










- W miseczce mieszamy sok truskawkowy i wódkę. Zanurzamy w nich biszkopty i układamy na spodzie blachy. 
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy mleko kokosowe, serek mielony i cukier puder.
- Masę dzieli ma pół. Pierwszą połową zalewamy biszkopty.
- Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy z szypułek i układamy na warstwie z serka.
- Truskawki zalewamy drugą połową masy ze śmietanki i mleczka kokosowego.
- Na wierzch układamy ostatnią warstwę truskawek - czubkiem do góry.
- Całość wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Smacznego:)

Truskawkowo - kokosowy przekładaniec
Truskawkowo - kokosowy przekładaniec


3 komentarze:

  1. Połączenie truskawek i kokosa jest niezwykle udane! Wiem, bo niedawno podobne robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny, lekki przekładaniec... Uwielbiam i kokos, i truskawki, takie połączenie dla mnie idealne :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń