poniedziałek, 3 czerwca 2013

Karkówka w occie balsamicznym

Dla tych, co stronią od warzyw - grillowana karkówka. Niby polski klasyk, ale jednak z niecodzienną marynatą. Pyszne smaki południa czyli oliwa z oliwek, cytryny, czosnek i rozmaryn oraz ocet balsamiczny z Modeny. Czego chcieć więcej... wiem, pogody:)

Karkówka w occie balsamicznym



1 kg karkówki wieprzowej
6 łyżek oliwy z oliwek
4 łyżki octu balsamicznego
3 gałązki rozmaryny
1 cytryna
3 ząbki czosnku
szczypta soli














- Karkówkę kroimy w plastry szerokości 1 cm. 
- Mieszamy oliwę z oliwek, sól i sok z 1/4 cytryny, doprawiamy octem balsamicznym i liśćmi rozmarynu. Ząbki czosnku kroimy na mniejsze części i dokładamy do marynaty. Każdy plaster karkówki dokładnie obtaczamy w marynacie i całość odstawiamy na około 20 minut. 
- Karkówkę smażymy na średniorozgrzanym grillu przez około 10 - 15 minut. Po zdjęciu z rusztu podsypujemy otartą skórką z cytryny.

Smacznego:)


Karkówka w occie balsamicznym

1 komentarz:

  1. Świetne zdjęcia i fajny przepis! Wygląda mega apetycznie

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    http://gotujebochce.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń