Nie jestem zwolenniczką ciężkich i zawiesistych sosów, ale karczek w lubczyku to wyjątek. Pełne smaku i aromatu danie, przypomina lato i zapach ogródka. Polecam na przednówku, aby dotrwać do wiosny.
Karczek w lubczyku |
500 g karkówki wieprzowej
2 marchewki
1 pietruszka
2 cebule
3 ząbki czosnku
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
sól
suszony luczyk
2 łyżki mąki
odrobina zimnej wody.
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Takie, żeby można było oglądać przez nie świat.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i układamy mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 2-3 minut. Następnie dokładamy obrane i pokrojone w mniejsze części warzywa wraz z czosnkiem i zalewamy wodą. Dusimy pod przykrycie, uprzednio dodając ziele angielskie i liść laurowy. Po 20 minutach dokładamy lubczyk i rozprowadzoną w wodzie mąkę. Całość doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy gaz. Zostawiamy pod przykryciem około 5 minut.
Podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub kluskami.
Smacznego:)
Karczek w lubczyku |
Karczek w lubczyku |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz