poniedziałek, 17 lutego 2014

Pudding ryżowy z malinami

Ryż na mleku lubiłam zawsze. To był dobry sposób, że przemycić do śniadania trochę cukru :) A jak dorosła, to dowiedziałam się, że można trochę dłużej pogotować mleko z ryżem, dodać wanilię i świeże owoce, a powstanie nam nietuzinkowy, choć prosty deser. Gorąco polecam. Dziś z malinami, których kwaskowaty smak świetnie kontrastuje ze mdlącą słodyczą puddingu.


Pudding ryżowy z malinami




200 g białego ryżu
500 ml pełnotłustego mleka
1 laska wanilii
3-4 łyżki cukru białego
maliny (mrożone lub świeże)








- Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy go mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż zacznie gęstnieć dodajemy cukier i przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotujemy jeszcze kilka minut.
- Podajemy na gorąco lub na zimno, udekorowany świeżymi owocami.

Smacznego:)


Pudding ryżowy z malinami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz