wtorek, 25 listopada 2014

Pierniczki na choinkę z muscovado / domowe pierniczki

W tym roku za punkt honoru przyjęłam sobie, zrobić takie ozdoby choinkowe, które będzie można zjeść. A podstawą takie dekoracji są pierniczki. Nie byłabym sobą, gdybym z wiekowym przepisem odrobinę nie poeksperymentowała. Zamiast białego cukru użyłam cukru trzcinowego i dla wzbogacenia smaku dodała ciemny cukier muscovado. Jego głęboki smak idelanie komponuje się z przyprawami piernikowymi. Melasowy aromat przebija się przez nuty cynamonu, goździków czy ziela angielskiego. Koniecznie musicie wypróbować tego przepisu. A warto wypróbować go już teraz, bo do Świąt pierniczki nabiorą idealnej konsystencji i będzie je można smacznie spałaszować. A więc, do pierników moi drodzy marsz :)


Pierniczki na choinkę





150 g miodu wielokwiatowego
100 g miodu gryczanego
100 g cukru trzcinowego rafinowanego
50 g cukru trzcinowego muscovado
250 g masła prawdziwego
1 jajko
650 g mąki pszennej
6-7 łyżek kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników










- Cukry, miód i masło rozpuszczamy i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy 1 jajko (jeżeli dodamy je do zbyt gorącej masy jajko nam się zetnie i będzie niedobrze, masę da się uratować, wystarczy ją wtedy odcedzić na bardzo drobnym sitku).
- Przesiewamy mąkę wraz z kakao, sodą i przyprawą do pierników. Do mąki wlewamy masę i łyżką wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Wyjmujemy z lodówki 5 minut przed rozwałkowanie. Rozwałkowujemy na placek grubości 3-4 mm i wykrawamy wybrane kształty.
- Układamy na blasze, można ściśle - pierniki zbytnio nie urosną. Pieczemy w temp 180 C przez 10 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, jak wystygną stwardnieją. Z biegiem czasu będą dochodzić do siebie i na święta będą idealne.

Smacznego:)

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

Pierniczki na choinkę

6 komentarzy:

  1. Ale cuda. :) Ślicznie ozdobione. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja, oryginalne pierniczki , z czego zrobiłaś masę do ozdabiania? Poproszę o przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ozdobione są lukrem królewskim. 2 białka na 500 g cukru pudru. Żeby był bardziej zjadliwy można dodać odrobinę soku z cytryny. No i oczywiście pobawić się kolorami - barwnikami. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję, będziemy z córcią robić na święta. Oczywiście też pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Piękna będzie Twoja choinka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam niedługo do oglądania przepisów na inne ozdoby. Pozdrawiam gorąco :)

      Usuń