piątek, 21 listopada 2014

Stir fry z czarną rzepą

Okazuje się, że czarna rzepa świetnie sprawdza się w przygotowywanych na szybko daniach orientalnych. Moja podawana z wieprzowiną, selerem naciowym, marchewką, cukinią, pomarańczową papryką i gryczanym makaronem. Rzepa po szybkiej obróbce pozostaje krucha, ostra, ale zyskuje również lekko goryczkowego posmaku - bardzo pozytywnego i bardzo dobrze uzupełniającego pozostałe składniki.

Stir fry z czarną rzepą


200 gram wieprzowiny
2 marchewki
1 czarna rzepa
1 pomarańczowa papryka
1 mała cukinia
por
czosnek
świeży imbir
sos sojowy
olej sezamowy
limonka
sól
chilli
makaron gryczany
brązowy cukier







- Wieprzowinę kroimy bardzo bardzo cienko i marynujemy ją w sosie sojowym i skórce z limonki. Smażymy na bardzo wysokiej temperaturze przez około 5-6 minut.
- Warzywa kroimy w bardzo cienkie słupki. Obsmażamy przez 5 minut. Dodajemy wieprzowinę i doprawiamy startym czosnkiem i imbirem oraz brązowy cukier, a na koniec chilli i sokiem z limonki.
- Całość mieszamy z makaronem gryczanym i podajemy.

Smacznego:)

Stir fry z czarną rzepą

Stir fry z czarną rzepą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz