Owsiane ciasteczka można przygotować na kilka sposobów. Można je wyposażyć w niewyobrażalną ilość białego cukru, groszków czekoladowych lub solonych orzeszków ziemnych i nie będą miały wtedy ze zdrowiem nic wspólnego. Ale można je przygotować tak, jak ja. Biały cukier zastąpić trzcinowym nierafinowanym i suszonymi daktylami, uzupełnić je siemieniem lnianym, suszonymi morelami i żurawiną, orzechami włoskimi, pestkami dyni i słonecznika. No i wtedy mamy pyszne, zdrowe ciasteczka owsiane. Co prawda kalorii im odmówić nie można, ale zbawiennego wpływu na nasz organizm również nie. Pysznie, przyjemnie i zdrowo. Czego chcieć więcej?
1 szkl płatków owsianych
1 szkl mąki pszennej razowej
1/4 szkl cukru trzcinowego
1/4 szkl cukru muscovado
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g masła
1/4 szkl suszonych moreli
1/4 szkl suszonej żurawiny
1/4 szkl suszonych daktyli
1/4 szkl pestek dyni i słonecznika
1/4 szkl siemienia lnianego
1/4 szkl migdałów
1/4 szkl orzechów włoskich
- Wszystkie susze składniki. Bakalie kroimy na drobniejsze części i dokładamy do suchych składników
- Masło roztapiamy. Dodajemy do masy wraz z roztrzepanym jajkiem.
- Całość dokładnie mieszamy. Masa jest dość sypka, ale taka właśnie powinna być. Aby uformować ciasteczka należy zmoczyć ręce w zimnej wodzie i formować kulki wielkości 2 - 3 cm. Układamy luźno na blasze - ciastka trochę urosną.
- Pieczemy w temperaturze 170 C z termoobiegiem przez 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy im się ostudzić. W przeciwnym razie rozpadną się.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz