środa, 14 stycznia 2015

Pikantne ciasteczka bursztynowe - razowe

Nie przepadacie za krakersami, albo znudził wam się ich smak? Denerwuje was, że przygotowane na nich kanapeczki w ciągu godziny robią się rozmokłe i nieapetyczne. Macie ochotę na miłą odmianę? Proponuję wam pikantne ciasteczka bursztynowe. Ciastka na bazie mąki razowej, masła oraz sera bursztyn. Bardzo, bardzo pyszne, bardzo kruche. Delikatny smak masła, podbijany orzechową nutą mąki, do tego wyrazisty dojrzały ser bursztyn oraz suszonym tymiankiem, kolorowy pieprz i gruba morska sól. Czego można pragnąć więcej? Zwłaszcza, że przygotowanie ciasteczek zajmuje 10 minut, a ich upieczenie 15. Są kruche, są delikatne i mają niezapomniany smak.

Pikantne ciasteczka bursztynowe - razowe






Proporcje na 15 ciasteczek o średnicy 3 cm

50 g masła
40 g mąki pszennej typ 1850
20 g mąki pszennej typ 550
1/2 szkl startego sera bursztyn
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzy grubomielonego
1/2 łyżki kwaśnej śmietany
1/8 łyżeczki grubej soli









- Do miksera wsypujemy mąkę i dokładamy miękkie masło. Miksujemy do momentu, w którym składniki się połączą. 
- Następnie dodajemy przyprawy i starty ser wraz ze śmietaną. Miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników (około 1 minuty).
- Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy. Formujemy zgrabną kulkę i wkładamy na 20 minut do lodówki. 
- Po 20 minutach rozwałkowujemy na grubość 4 mm i wycinamy ciasteczka. 
- Pieczemy 15 minut w temp 180 C. Po upieczeniu pozwalamy im wystygnąć. Im będą chłodniejsze, tym bardziej twarde.
- Podajemy z guacamole, serkiem lub solonym masłem ziołowym. 

Smacznego :)

Pikantne ciasteczka bursztynowe - razowe

Pikantne ciasteczka bursztynowe - razowe

Pikantne ciasteczka bursztynowe - razowe

Pikantne ciasteczka bursztynowe - razowe

5 komentarzy: