Karnawał to czas, kiedy najbardziej sprawdzają się dania na jeden kęs. Takie właśnie są pralinki ziemniaczane. Bardzo prosty przepis sprzyja ich przygotowaniu, a możliwość modyfikacji przepisu pozwala się nim cieszyć za każdym razem inaczej. Moje akurat są bez nadzienia, natomiast w cieście znajdziecie dojrzały ser bursztyn i świeżą zieloną pietruszkę. Ale możecie z powodzeniem wykorzystać ulubione zioła, nadziać pralinki mięsem mielonym, łososiem lub pieczonymi warzywami, albo topiącym się serem żółtym. W każdej wersji sprawdzają się idealnie.
Pralinki ziemniaczane |
1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki wody
1 kubek startego sera bursztyn (lub innego sera dojrzałego)
1 pęczek natki pietruszki
sól
kolorowy pieprz
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy, w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy, rozgniatamy dokładnie i studzimy.
- Do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser, jedno jajko, posiekaną natkę pietruszki wraz z mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy kulki. Obtaczamy w jajku, bułce tartej, a następnie smażymy na brązowy kolor w rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego :)
Pralinki ziemniaczane |
Pralinki ziemniaczane |
Pralinki ziemniaczane |
fajny pomysł na ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do spróbowania :)
UsuńJadłam serowo-ziemniaczane placki, ale w formie kulek już nie. Super pomysł!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, sprawdzają się wyśmienicie. Gorąco polecam
Usuń