wtorek, 13 stycznia 2015

Pralinki ziemniaczane

Karnawał to czas, kiedy najbardziej sprawdzają się dania na jeden kęs. Takie właśnie są pralinki ziemniaczane. Bardzo prosty przepis sprzyja ich przygotowaniu, a możliwość modyfikacji przepisu pozwala się nim cieszyć za każdym razem inaczej. Moje akurat są bez nadzienia, natomiast w cieście znajdziecie dojrzały ser bursztyn i świeżą zieloną pietruszkę. Ale możecie z powodzeniem wykorzystać ulubione zioła, nadziać pralinki mięsem mielonym, łososiem lub pieczonymi warzywami, albo topiącym się serem żółtym. W każdej wersji sprawdzają się idealnie. 

Pralinki ziemniaczane






 1 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki wody
1 kubek startego sera bursztyn (lub innego sera dojrzałego)
1 pęczek natki pietruszki
sól
kolorowy pieprz










- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy, w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy, rozgniatamy dokładnie  i studzimy.
- Do wystudzonych ziemniaków dodajemy ser, jedno jajko, posiekaną natkę pietruszki wraz z mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy kulki. Obtaczamy w jajku, bułce tartej, a następnie smażymy na brązowy kolor w rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego :)

Pralinki ziemniaczane

Pralinki ziemniaczane

Pralinki ziemniaczane

4 komentarze:

  1. Jadłam serowo-ziemniaczane placki, ale w formie kulek już nie. Super pomysł!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, sprawdzają się wyśmienicie. Gorąco polecam

      Usuń