środa, 10 czerwca 2015

Kompot z truskawek

Kompot to spotkanie rodzinne, obiad u babci, niedzielne oderwanie. Kompot to skarb lata przechowywany w spiżarni. W sezonie truskawkowym nie tylko przygotowuję kompot do słoików, ale przede wszystkim serwuję go do codziennych posiłków. Jest słodki, mocno owocowy i chętnie spożywany przez dzieci. Jeżeli nie chcemy używać cukru, jak w poniższym przepisie możemy ugotować owoce bez niego, a na końcu posłodzić kompot miodem. 


Kompot z truskawek


Składniki:

2 kg truskawek
4 łyżki cukru
3 litry wody



Kompot z truskawek

Przepis:

- Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy na pół. Wsypujemy do wysokiego garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Studzimy i podajemy z lodem, cytryną lub laską wanilii. 

Smacznego :) 

Kompot z truskawek

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, lato bez kompotu i bez truskawek ze śmietaną to już nie to samo lato :)

      Usuń