czwartek, 25 czerwca 2015

Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i salsa verde

Tak to już ze mną jest. Miała być po prostu pomidorowa z ryżem, a wyszło jak zwykle. Nagle przed wstawieniem garnka znajduję w spiżarni dziki ryż, nagle zauważam dziko rosnącą bazylię na parapecie i już inaczej nie chce być i już zwyczajnie nie chce być. 


 
Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i salsa verde

Składniki:

pęczek młodej marchewki
pęczek młodej pietruszki z natką
1 młody seler
1 por
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
świeży lubczyk
sól
czarny pieprz ziarnisty
1 kilogram pomidorów malinówek
3 łyżki pasty pomidorowej
200 g dzikiego ryżu
pęczek świeżej bazylii
1/2 główki młodego czosnku
1/2 cytryny
1 zielone chilli
oliwa z oliwek
pęczek natki pietruszki


Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i salsa verde

Przepis:

- Marchewkę obieramy i pozbawiamy natki. Pietruszkę wraz z natką, seler wraz z natką, pora przekrojona na pół, liść laurowy, ziele angielskie, świeży lubczyk, sól i kilka ziarenek czarnego pieprzu wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, ustawiamy na mały ogień i gotujemy około 2 godzin. 

- Pomidory kroimy na małe kawałki, pozbawiając ich jednocześnie szypułek. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wkładamy pomidory. Smażymy do momentu całkowitego rozpuszczenia, dodajemy pastę pomidorową i dokładnie mieszamy. Pomidory dokładamy do gotowego wywaru i gotujemy około pół godziny.  Następnie wszystko przecedzamy przez sitko pozbywając się warzyw i resztek skórek pomidorowych. Zupę doprawiamy do smaku. 

- Gotujemy dziki ryż wg przepisu na opakowaniu. 

- Bazylię, chilli i natkę pietruszki siekamy bardzo drobno, czosnek ścieramy na drobnej tarce. Solimy i wyciskamy sok z cytryny. Całość zalewamy odrobiną oliwy z oliwek.

- Zupę podajemy z gorącym ryżem i zimną salsą. 

Smacznego :) 

Zupa pomidorowa z dzikim ryżem i salsa verde

1 komentarz: