niedziela, 28 lutego 2016

Tort ryżowo jabłkowy - wegański i bezglutenowy

Ryż z jabłkami to nie jest moje najlepsze wspomnienie z dzieciństwa. Nie cierpiałam cynamonu i może dlatego kojarzy mi się z udręką i męką. Ale dorosłam, zmądrzałam, smak ponoć też się zmienia i dziś już nie stronię od cynamonu, nie unikam jabłek,a ryż gotuję na mleku (to z kolei kojarzy mi się bardzo dobrze, uwielbiałam słodką zupę mleczną z ryżem). Dziś zamarzył mi się deser w kształcie tortu z nutą wanilii. Ryż ugotowałam na mleku sojowym, a do jabłek nie dodałam żadnego zagęstnika, wystarczyło je odpowiednio długo gotować, aby wyparowała znaczna część soku. Uważajcie też na mleko sojowe, nie kupujcie dosładzanym waniliowych napojów zwanych mlekiem. Po pierwsze drzemie w tym masa chemii, po drugie cukier zawarty w tym napoju zacznie się karmelizować i wszystko wam się przypali. Proporcje mleka i ryżu podaję na kubki, bo musi być dwa do jednego dla mleka. Mój kubek był jednak duży i zmieściło się w nim aż 300 g suchego ryżu.



Składniki:

6 dużych jabłek
6 łyżek syropu klonowego
szczypta cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
1 laska wanilii
1 kubek ryżu jaśminowego
2 kubki mleka ryżowego




Przepis:

- Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, doprawiamy cynamonem i gałką muszkatołową oraz ziarnami z 1/2 laski wanilii. Wstawiamy na gaz i gotujemy do momentu odparowania soku. Po zdjęciu z gazu dolewamy 3 łyżki syropu klonowego. Odstawiamy do wystygnięcia. 

- Do garnka przesypujemy ryż i dolewamy mleko sojowe. Dokładamy drugą połowę laski wanilii przeciętą wzdłuż na połowę. Gotujemy do momentu zawrzenia, po minucie wyłączamy gaz, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. W tym czasie ryż wchłonie cały płyn, będzie miękki i pyszny. Po 20 minutach dodajemy 3 łyżki syropu klonowego i dokładnie mieszamy. 

- Dno i boki tortownicy możemy wysmarować olejem kokosowym i wysypań mąką migdałową, ale nie ma takiej konieczności. 

- Ryż dzielimy równo na pół. Pierwszą część wykładamy na spód blaszki. Drugą warstwę stanowią jabłka i całość zamykamy warstwą ryżu. Torcik wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 

Smacznego :) 

 

2 komentarze:

  1. Powiem Ci Justynko, że jak zobaczyłam zdjęcia na FB to ślinotoku dostałam :-) Pięknie wyglądały te 2 zdjęcia zestawione razem :-) Tak powinnaś je tu umieścić, bo razem tworzą piękną całość :-)
    A ja lubiłam zapiekany ryż z jabłkami :-) Az musze sobie odtworzyć:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko, ciesze się, że przepisem i zdjęciami trafiłam w miłe wspomnienia. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń