poniedziałek, 9 maja 2016

Rabarbarowy przekładaniec

Wiosna przychodzi z rabarbarem i bzem. Tradycyjne drożdżowe odkładam na leniwą niedzielę, a dziś dzielę się z wami przepisem na rabarbarowego przekładańca. Lekko, pysznie i deserowo. 




Składniki:

200 g świeżego rabarbaru
1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić brązowym cukrem)
1/4 laski wanilii
250 ml jogurtu greckiego




Przepis:

- Rabarbar dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki.
- W mały podgrzewamy syropy klonowy, a następnie przekładamy do niego rabarbar, dusimy około 5-7 minut. Zacznie się wtedy rozpadać, ale nadal pozostaną w nim wyczuwalne kawałki. Wyłączamy gaz i dodajemy ziarenka wanilii. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 
- W dowolne naczynia (najlepiej ulubione) warstwowo, na przemian układamy jogurt grecki i przestudzony rabarbar. 
- Z wierzchu posypujemy pokruszonymi ciastkami bądź uprażonymi płatkami migdałów. 

Smacznego :) 


1 komentarz:

  1. Niesamowicie kuszący deser i przepiękne, wiosenne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń