niedziela, 12 czerwca 2016

Kokosowo - truskawkowy deser na upały

Jest kokosowy, na wskroś truskawkowy, wegański, bezcukrowy i bezglutenowy. Jest zimny i bardzo bardzo prosty w przygotowaniu. Idealny na gorące popołudnia. To jedno z tych dań, podczas przygotowania którego, cały czas podjada się części składowe, dlatego uważajcie - mi zabrakło z 1/3 masy żeby wypełnić foremkę,a wszystko było jakby odmierzone :) Dla wszystkich vege, bezmlecznych, bezjajecznych, bezmącznych i kochających truskawki taaadam :) 

Składniki:

500 ml mleka kokosowego
250 g bardzo dojrzałych słodkich truskawek
250 g dojrzałych, ale bez przesady truskawek
100 g moreli (im słodsze tym lepsze)
1 i 1/2  łyżki agaru 


Przepis:

- Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Te bardzo bardzo dojrzałe i słodkie rozcieramy widelcem, te mniej dojrzałe kroimy w większe kawałki. Morele drylujemy i kroimy na kawałki wielkością podobne do truskawek. 
- Mleko kokosowe delikatnie podgrzewamy z agarem, następnie mieszamy z owocami.
- No dobrze - próbujemy, jeżeli truskawki okazały się zbyt kwaśne możemy dodać odrobinę dosładzacza - syrop klonowy, z agawy, miód, czy brązowy cukier. 
- Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a później to już tylko jemy i jemy i jemy :) 

Smacznego  :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz