wtorek, 26 lutego 2013

Błyskawiczna włoska brukselka

Brukselka to jedno z najbardziej znienawidzonych warzyw z dzieciństwa. Gdy myślimy brukselka, przed oczami mamy rozgotowaną zieloną papkę bez smaku. Ale są sposoby na to, aby brukselka była smaczna, chrupiąca i cudownie świeżozielona. Przygotowanie jej nie zajmuje więcej niż 15 minut, a smakuje rewelacyjnie, z powodzeniem można ją serwować jako danie samo w sobie, albo jako dodatek. Zapraszam do pokochania brukselki:)


Szybka włoska brukselka
300 g brukselki 
sól
50 g wędzonej mozzarelli
łyżka otrębów owsianych
3 plasterki szynki dojrzewającej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 ząbek czosnku













- brukselkę płuczemy dokładnie i każdą z nich kroimy na pół
- w garnku zagotowujemy 2-3 szklanki osolonej wody
- brukselkę wkładamy na wrzącą wodę i gotujemy 3-4 minuty
- w tym czasie na patelni prażymy otręby owsiane
- następnie zdejmujemy otręby i podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę
- do miski ścieramy, na drobnych oczkach, mozzarelle, wkładamy otręby, bazylię i posiekany ząbek czosnku
- brukselkę wyciągamy z garnka i przelewamy zimną wodą, a następnie dokładamy do smażącej się szynki, trzymamy na ogniu około 1-2 minut, następnie wyłączamy ogień i wsypujemy zawartość miski z mozzarellą, szybko mieszamy
- pod wpływem ciepła ser się roztopi, a smak czosnku i ziół uwolni się
- podajemy na ciepło

Smacznego:)

Szybka włoska brukselka
Szybka włoska brukselka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz