środa, 27 lutego 2013

Skrzydełka w czerwonym curry

Skrzydełka z kurczaka to coś, co lubię i z czym często eksperymentuję. Dziś podam wam sprawdzony przepis na aromatyczne skrzydełka z nutą orientu. Przygotowanie ich nie wymaga wiele czasu, wystarczy kilka minut na przygotowanie marynaty, a resztę zrobi już piekarnik. Jeżeli nie odpowiadają wam skrzydełka, to w taki sam sposób można przygotować udka i piersi, a nawet całego kurczaka.

Pikantne skrzydełka





- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki wody
- 1 chilli
- 1 cm startego imbiru













- skrzydełka musimy dokładnie opłukać i wyczyścić, a następnie osuszyć
- do miseczki wkładamy zgniecione ząbki czosnki, posiekane chilli i starty imbir, wszystko razem zgniatamy widelcem na w miarę gładką masę
- do czosnku dodajemy sos sojowy, olej i pastę curry, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu wlewamy wodę
- przygotowaną marynatą nacieramy skrzydełka
- pieczemy w piekarniku w temperaturze 170- 180 C (bez termoobiegu) , przez około 45 - 60 minut

Smacznego:)

Pikantne skrzydełka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz