czwartek, 8 stycznia 2015

Ciasto mandarynkowe bez mąki i tłuszczu

Inspiracja jest oczywista, ale przepis zanim do mnie trafił przeszedł był przez wiele kuchni. Pierwowzorem jest  ciasto klementynkowe Nigelli Lawson z książki "How to eat". Osobiście muszę przyznać, że ciasto okazało się wielkim hitem. Lekkie, wilgotne i mocno mandarynkowe. W przygotowaniu wyjątkowo proste. Nic nie pozostaje, tylko zabrać się do pieczenia. Wystarczy jedna miska, jedna blaszka i wolne 20 minut w południe. No dobrze, ciasto musi jeszcze swoje odstać i wystygnąć. Podane przeze mnie proporcje starczą na tortownicę średnicy 19 cm. 
W cieście wykorzystuje się całe owoce mandarynek, bez obierania i ściągania błonek. Nie powoduje to jednak występowania nieprzyjemnej goryczki. 


Ciasto mandarynkowe







200 g mielonych migdałów
400 g mandarynek
150 g cukru
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia













- Mandarynki dokładnie szorujemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 30 minut. Studzimy, przekrawamy na pół i wybieramy pestki. Połówki mandarynek ze skórką i błoną wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Do masy mandarynkowej dodajemy pozostałe składniki i dokładnie razem mieszamy.
- Wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 190 C. Pieczemy przez jedną godzinę.
- Po upieczeniu wystawiamy z piekarnika i wyciągamy z blaszki dopiero po wystygnięciu.
- Można posypać cukrem pudrem, ale wcale nie trzeba.

Smacznego :)


Ciasto mandarynkowe

Ciasto mandarynkowe

4 komentarze:

  1. Migdały i mandarynki? To ciasto musi pachnieć i smakować tym, co w zimie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie migdałowe ciasta są pyszne i o wiele zdrowsze od tradycyjnych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusi mnie od dawna :) Twoje wygląda tak pięknie, że chyba skuszę się jeszcze w tym sezonie :)

    OdpowiedzUsuń