piątek, 9 stycznia 2015

Kruche ciasto z dżemem (pomarańczowym)

Niektóre babcie pieką super drożdżowce, pyszne serniki czy metrowce. Moja babcia jest mistrzynią chruścików i kruchego z dżemem. Delikatne, maślane, rozpływające się w ustach, słodkie, kruche i klejące od dżemu. Nic nie znika tak szybko. Czasami na niedzielę potrzeba nawet dwóch blach. Jest jeszcze jedna zaleta tego ciasta. Można przy jego przygotowaniu wykorzystać każdy dżem, ten który mamy pod ręką lub ten, który najbardziej lubimy. Zapraszam, bo naprawdę warto.


Kruche ciasto z dżemem (pomarańczowym)






2 szkl mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
skórka otarta z jednej pomarańczy
dżem pomarańczowy
migdały









-  Z mąki, masła, żółtek, śmietany, proszku do pieczenia i skórki pomarańczowej zagniatamy ciasto. Kiedy będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk wstawiamy je na minimum godzinę do lodówki.
- Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Układamy na niej ciasto na grubość 3-4 mm. Wykładamy papierem do pieczenia i przysypujemy fasolą. Pieczemy w temp 180 C przez 15 minut.
- Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy fasolę i papier do pieczenia.
- Na cieście układamy dżem oraz poszarpane kawałki pozostałego ciasta. Wstawiamy ponownie na 15 minut do piekarnika.
- Po upieczeniu posypujemy migdałami - możemy je uprażyć. Zanim wyjmiemy ciasto z formy pozwólmy mu ostygnąć.

Smacznego:)

Kruche ciasto z dżemem (pomarańczowym)

Kruche ciasto z dżemem (pomarańczowym)

Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasto, jest proste i zaskakująco pyszne :)
    Twoje dodatkowo prezentuje się tak słonecznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak mazurek :) Dziękuje za dodanie przepisu do akcji o pomarańczach. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. "Wykładamy papierem do pieczenia i przysypujemy fasolą." fasolą? o co chodzi?

    OdpowiedzUsuń
  4. Sucha fasola jest obciążeniem. Wysypuje się ją na ciasto, aby na powierzchni nie tworzyły się uwypuklenia i aby ciasto równomiernie się upiekło. Fasolę można wykorzystywać wielokrotnie. Jeżeli fasola brzmi dość dziwnie, w sklepach cukierniczych można kupić specjalne kuleczki. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń