Jak
sama nazwa wskazuje ciasto będzie na bazie jabłek i kruchego ciasta,
ale od szarlotki będzie się różnić tym, że po pierwsze jest tortem, po
drugie towarzyszy mu pyszny waniliowy krem, po trzecie zwieńczeniem jego
są pyszne karmelizowane orzechy. A i jeszcze jeden mały mankament
kruche ciasto powstało z połączenia mąki i migdałów. Sam tort jest
pyszny. Kwaśne jabłka, lekko słodki krem, kruche spody i chrupiące
miodowe orzechy. Musicie spróbować, a zbliżające się Święta Wielkiej
Nocy to dobra okazja. Polecam
Składniki:
2 szkl mąki pszennej
2 szkl mielonych migdałów
1 kostka masła
4 łyżki śmietany 18 %
4 żółtka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
500 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 laska wanilii
3 żółtka
250 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
szczypta soli
Przepis:
-
Mąkę mieszamy z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i cukrem.
Masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy żółtka i śmietanę. Ze wszystkich
składników zagniatamy ciasto. Musi być sprężyste, jednolite i nie kleić
się do rąk. Jeżeli będzie zbyt luźne należy dosypać migdałów bądź mąki,
jeżeli będzie utrzymywało konsystencję kruszonki należy dodać jeszcze
jedno żółtko. Z ciasta formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na minimum
dwie godziny. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i
wykrawamy z niego trzy spody wielkości przygotowanej tortownicy.
- Każdy spód układamy na osobnej blaszce i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 C. Upieczonej odkładamy do wystygnięcia.
-
W rondelku rozpuszczamy miód z masłem i dosypujemy do tego lekko
rozdrobnione orzechy włoskie. Całość zagotowujemy, a następnie wykładamy
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika
nagrzanego do temp 180 C i pieczemy przez 25 minut. Zostawiamy do
wystygnięcia.
-
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w
drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Przesmażamy na patelni do momentu
wyparowania wody. Galaretkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody i dodajemy do
jabłek. Ostawiamy do wystygnięcia.
-
3 żółtka ucieramy z cukrem pudrem i ziarnami z laski wanilii. Kiedy
żółtka zmienią się w biały kogel mogel dodajemy schłodzony serek
mascarpone i ubijamy jeszcze chwilę.
-
No i teraz najlepsze i najtrudniejsze składanie tortu. Warto użyć do
tego tortownicy, od której odmierzaliśmy spody. Będzie to bardzo duże
ułatwienie. Pierwszą warstwę stanowi kruchy spód. Następnie nakładamy
jabłka, kolejny spód, krem waniliowy, na wierzch kruszymy ostatni spód i
zapiekane w miodzie orzechy. Całość wstawiamy do lodówki przynajmniej
na jedną noc.
Smacznego :)
Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest na prawdę pyszny :)
UsuńUwielbiam szarlotkę! Ta wersja sprawia że mam normalnie.. Ach co ja będę gadać! Wygląda przeprzeprzepysznie i dam sobie rękę uciąć że również nieziemsko smakuje :)
OdpowiedzUsuńMiałam zaszczyt zajadać się tą szarlotką :) Jest przepyszna, więc jeśli ktoś się nad nią zastanawia, to niech już tego nie robi, tylko zabiera się do pieczenia! Ja mam tylko nadzieję, że w moim wykonaniu wyjdzie tak samo udana :)
OdpowiedzUsuń