poniedziałek, 16 marca 2015

Szarlotkowiec

Jak sama nazwa wskazuje ciasto będzie na bazie jabłek i kruchego ciasta, ale od szarlotki będzie się różnić tym, że po pierwsze jest tortem, po drugie towarzyszy mu pyszny waniliowy krem, po trzecie zwieńczeniem jego są pyszne karmelizowane orzechy. A i jeszcze jeden mały mankament kruche ciasto powstało z połączenia mąki i migdałów. Sam tort jest pyszny. Kwaśne jabłka, lekko słodki krem, kruche spody i chrupiące miodowe orzechy. Musicie spróbować, a zbliżające się Święta Wielkiej Nocy to dobra okazja. Polecam





Składniki:

2 szkl mąki pszennej
2 szkl mielonych migdałów
1 kostka masła
4 łyżki śmietany 18 %
4 żółtka
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
500 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 laska wanilii
3 żółtka
250 g orzechów włoskich
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
szczypta soli



Przepis:

- Mąkę mieszamy z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i cukrem. Masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy żółtka i śmietanę. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Musi być sprężyste, jednolite i nie kleić się do rąk. Jeżeli będzie zbyt luźne należy dosypać migdałów bądź mąki, jeżeli będzie utrzymywało konsystencję kruszonki należy dodać jeszcze jedno żółtko. Z ciasta formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy z niego trzy spody wielkości przygotowanej tortownicy. 

- Każdy spód układamy na osobnej blaszce i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 C.  Upieczonej odkładamy do wystygnięcia. 

- W rondelku rozpuszczamy miód z masłem i dosypujemy do tego lekko rozdrobnione orzechy włoskie. Całość zagotowujemy, a następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i pieczemy przez 25 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. 

- Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Przesmażamy na patelni do momentu wyparowania wody. Galaretkę rozrabiamy w 1/2 szkl wody i dodajemy do jabłek. Ostawiamy do wystygnięcia. 

- 3 żółtka ucieramy z cukrem pudrem i ziarnami z laski wanilii. Kiedy żółtka zmienią się w biały kogel mogel dodajemy schłodzony serek mascarpone i ubijamy jeszcze chwilę. 

- No i teraz najlepsze i najtrudniejsze składanie tortu. Warto użyć do tego tortownicy, od której odmierzaliśmy spody. Będzie to bardzo duże ułatwienie. Pierwszą warstwę stanowi kruchy spód. Następnie nakładamy jabłka, kolejny spód, krem waniliowy, na wierzch kruszymy ostatni spód i zapiekane w miodzie orzechy. Całość wstawiamy do lodówki przynajmniej na jedną noc. 

Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Uwielbiam szarlotkę! Ta wersja sprawia że mam normalnie.. Ach co ja będę gadać! Wygląda przeprzeprzepysznie i dam sobie rękę uciąć że również nieziemsko smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam zaszczyt zajadać się tą szarlotką :) Jest przepyszna, więc jeśli ktoś się nad nią zastanawia, to niech już tego nie robi, tylko zabiera się do pieczenia! Ja mam tylko nadzieję, że w moim wykonaniu wyjdzie tak samo udana :)

    OdpowiedzUsuń