sobota, 30 maja 2015

Risotto cytrynowe

Przygotowanie risotto to pewnie rytuał. Wymaga skupienia, spokoju, ciszy i wolnego czasu. Potrzebuje cierpliwości i miłości. Każda chwila jest ważna i w każdej trzeba uważać. Risotta nie wolno opuścić nawet na chwilę. Te kilkadziesiąt minut poświęconych na przygotowanie ryżu to moje prywatne, małe święto. W końcu sama, w pełni skupiona na jednej czynności, na tyle monotonnej i powolnej, że pozwala odseparować się od hałasu, zgiełku i największym (czytaj najmniejszych) problemów świata. Kocham gotować risotto i kocham je jeść. Każdy posiłek z risotto to mała wielka uczta. Polecam każdemu. Dziś w wydaniu cytrynowym.




Risotto cytrynowe


Składniki:

1 szalotka
1 l bulionu
200 ml białego wytrawnego wina
100 g sera bursztym
50 g masła
300 g ryżu arborio 
oliwa
sól
pieprz
1/2 cytryny



Risotto cytrynowe

Przepis:

- Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wkładamy na nią pokrojoną w kostkę szalotkę. Lekko solimy i szklimy. Następnie dosypujemy ryż i lekko przesmażamy. Po minucie dodajemy wino i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn. Kolejno dodajemy po chochelce bulionu. Każda chochelka musi zostać wchłonięta przez ryż zanim wlejemy następną. W czasie wchłaniania płynu risotto cały czas delikatnie mieszamy. Po koniec dodajemy sok z połowy cytryny i startą skórkę z tejże połowy. Wyłączamy gaz i dokładamy starty ser oraz masło.Całość delikatnie mieszamy, aby masło i ser połączyły się z ryżem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu doprawiamy jeszcze serem. 

Smacznego :)

Risotto cytrynowe

7 komentarzy:

  1. Delikatne, kremowe, aromatyczne:) Rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Świetnie się sprawdza w ten deszczowy maj :)

      Usuń
  3. w wersji cytrynowej jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to trzeba raz dwa nadrobić zaległości :) Jest wyśmienite :)

      Usuń