poniedziałek, 8 czerwca 2015

Domowe mleko kokosowe

Wiórki kokosowe i woda. Czary mary za pomocą miksera i mamy mleko kokosowe. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy są uczuleni na mleko krowie, bo świetnie nadaje się do kaszek, deserów i koktajli. Idealnie sprawdza się w diecie wegańskiej. Jest bardzo aromatyczne, bardzo pachnące i bardzo smaczne. Polecam wszystkim wielbicielom kokosa i nie tylko. No i łatwo wyczarować je, kiedy sklepy zamknięte, a na półce w spiżarni leżą tylko wiórki kokosowe. 

Domowe mleko kokosowe



Składniki:

100 g wiórków kokosowych
1 i 1/2 litra wody

Przepis:

- Zagotowujemy litr wody. Wiórki wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą. Ostawiamy na pół godziny. Po tym czasie miksujemy dokładnie za pomocą blendera. Przecedzamy przez sitko. Powstałe mleko odstawiamy, a pozostałe wiórki ponownie zalewamy ciepłą wodą (tym razem 1/2 litra). Zostawiamy na pół godziny i ponownie odcedzamy. 

- Mleko z powodzeniem można schłodzić i przechowywać w lodówce do 3 dni. 

Smacznego :)

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz