poniedziałek, 15 czerwca 2015

Placki śniadaniowe. Jogurtowo maślane

Placki to jedyne słuszne śniadanie według moich dzieci. Nie zadaję już pytań: co byście zjedli na śniadanie? Ponieważ odpowiedź jest zawsze jedna, jedynie słuszna i zawsze  ta sama: Placki :). No więc dziergam te placki z rana i smażę górę mącznego cuda i co rusz próbuję nowych kombinacji. Czasami z potrzeby chwili, bo w lodówce akurat nie ma mleka (no to kefir, maślanka, woda gazowana, mleko kokosowe), a to na półce zabrakło mąki pszennej, więc razowa, gryczana czy owsiana. Raz na drożdżach, raz na zsiadłym mleko, raz na proszku do pieczenia. Dzisiejsza wersja powstała z braku mleka w lodówce, stąd w przepisie jogurt naturalny i z niechęci do oleju na patelni, stąd masło w składzie ciasta. Placki są bardzo delikatne, lekko kwaśne dzięki jogurtowi, lekko słodkie od miodu, no maślane od masła.

Placki śniadaniowe - jogurtowo maślane


Składniki:

1 szkl mąki pszennej
1 szkl jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu płynnego
1 jajko
3 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis:

- Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Oczywiście masło należy najpierw rozpuścić. I smażymy dowolnej wielkości i dowolnego kształtu placuszki z obu stron na rumiany kolor. Podajemy na ciepło, ale rozchodzą się w mgnieniu oka nawet na zimno. Najlepiej smakują w towarzystwie owoców i miodu. 

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placuszki na śniadanie!
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli zawsze zostaje w nas coś z dziecka :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie :)

      Usuń
  2. W sam raz do świeżych truskawek z ogródka :)

    OdpowiedzUsuń