wtorek, 23 lutego 2016

Biała kasza gryczana z pieczarkami

Musiałam znaleźć sposób na kaszę. Mąż z całą stanowczością nie chciał zdetronizować ziemniaków, dzieci odmawiały z dużym naciskiem na nie. Ale nie ma takich rzeczy, których nie da się przemycić, podsunąć, zaczarować, sprawić aby smakowało. Powiem nawet więcej - cuda się zdarzają - teraz proszą o kaszę. Przed wami jednej z kilku przepisów na odczarowaną kaszę. Już niedługo więcej kaszowej magii. 


Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej nie prażonej
1 i 1/2 szklanki wody
15 - 20 pieczarek
 1 por
sól
1 łyżeczka curry
1 łyżka oleju 


Przepis:

- Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. 
- Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Por myjemy i kroimy. 
- Na patelni rozgrzewamy olej, układamy por i smażymy chwilę, następnie dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i curry. Smażymy całość przez 7 - 10 minut. 
- Ugotowaną kaszę dokładamy do patelni i całość dokładnie mieszamy, chwilę razem podgrzewamy. 

Smacznego :) 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz