poniedziałek, 22 lutego 2016

Jaglane raffaello

Mania na kaszę jaglaną nie omija mnie szerokim łukiem. Dziś kolejny przepis na jaglane słodkości. Chyba jednak przemawia do mnie argument zdrowej słodyczy i jakoś tak, mam mniejsze wyrzuty sumienia jak sięgam po drugą jaglaną pralinę. Wersja kokosowa zdecydowanie dla tych, którzy lubią bardziej na słodko. W mojej wersji z odrobiną tahini i syropem klonowym zamiast miodu. Nie dodaję też oleju kokosowego. Pralinki mają zatem minimalną ilość tłuszczu. Przyznaję, jest trochę zabawy z obieraniem migdałów, ale zawsze możecie potraktować to jak zajęcie terapeutyczne - wymaga cierpliwości i skupienia. 



Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 szkl wody
1/2 szkl wiórków kokosowych
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka tahini


Przepis:

- Migdały zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia, następnie zdejmujemy skórkę.
- Kaszę jaglaną lekko prażymy, przelewamy wodą i wkładamy do garnka. Dolewamy mleko kokosowe i wodę, ustawiamy mały gaz i gotujemy do momentu wchłonięcia 3/4 płynu. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem. Studzimy.
- Do wystudzonej kaszy dodajemy syrop klonowy i tahini. Całość miksujemy na w miarę gładką masę. Jeżeli wyda wam się zbyt luźna wstawcie ją na pół godziny do lodówki.
- Z masy formujemy kulki wielkości 3/4 orzecha włoskiego. W środek wkładamy 1 jeden migdał. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i wkładamy na godzinę do lodówki. 

Smacznego :) 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz