To przepis dla wszystkim orzechopożeraczy, chrupomaniaków, fanów przegryzania, podgryzania i przekąsek - nie tylko tych przed telestworem. To przepis dla tych, którzy lubią słodko i ostro w tym samym czasie, dla tych którzy stronią od sklepowych przekąsek i chcą wiedzieć co akurat jedzą. To przepis zdecydowanie dla tych, co mają mało czasu, a jeszcze mniej chęci na pichcenie. Przygotowanie całości zajmuje mniej niż 10 minut, a można zrobić większą ilość i przechowywać.
Składniki:
garść orzechów włoskich
garść orzechów ziemnych
garść orzechów pekan
garść nerkowców
garść orzechów makadamia
no dobra można wziąć 5 garści ulubionych orzechów, albo takich, jakie akurat mamy pod ręką
1 łyżeczka płatków chilli
1 duża łyżka miodu akacjowego
szczypta soli
Przepis:
- na suchą patelnię wsypujemy orzechy i na średnim ogniu prażymy je do momentu kiedy staną się lekko brązowe,
- dosypujemy płatki chilli i sól, wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy, równomiernie pokrywając orzechy, miód, całość dokładnie mieszamy i gasimy ogień,
- dla odważnych można próbować od razy, ale wystarczy je chwilkę przestudzić i już odważnym nie trzeba być.
Smacznego :)
taką przekąskę bym zjadła!
OdpowiedzUsuń