wtorek, 12 marca 2013

Sernik na prawdziwym twarogu

Nie przepadam za sernikami z mielonego serka. To prawda są delikatniejsze, łatwiej je przyrządzić i nie trzeba samemu męczyć się z mielenie, ale smak sernika to dla mnie nie tylko delikatność masy, ale i lekka jej grudkowatość, wyczuwanie ziaren mielonego twarogu. Dziś sernik z prawdziwego twarogu, z mąką razową.


sernik na prawdziwym twarogu





500 g twarożku półtłustego
5 jajek
80 g cukru
1/2 laski wanilii
40 g mąki pszennej razowej
150 ml roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blachy
bułka tarta do wysypania blachy









- ser musimy zmielić na najdrobniejszych oczkach, ale tylko raz
- jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek
- do żółtek dokładamy cukier i miksujemy na gładką i puszystą masę
- do ubitych żółtek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie porcjami roztopione masło/olej i ziarna wanilii
- na koniec do masy dodajemy ser, stopniowo - po łyżce albo dwie
- z białek ubijamy sztywną pianę, 
- białka dodajemy do masy i delikatnie, łyżką mieszamy
- pieczemy w piekarniku nagrzany do 170 C przez około 40 minut
- gdy sernik się upiecze nie wyciągamy go z piekarnika, tylko lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy mu w piekarniku ostygnąć
- gdy troszkę opadnie, nie przejmujcie się, nie zmieni to smaku i na pewno nie wyjdzie zakalec

Smacznego:)

sernik na prawdziwym twarogu

3 komentarze:

  1. Wspaniały! Na prawdziwym twarogu zawsze jest najlepszy! Śliczny ma kształt.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo i takie prawdziwe serniki to ja lubię

    OdpowiedzUsuń