Skrzydełka w jogurcie - delikatne i pełne smaku. Jogurt naturalny połączony z tłuczonym zielem angielski i liściem laurowy, doprawiony grubą solą i kolorowym mielonym pieprzem. Skrzydełka marynowane całą noc, przez co stały się delikatne i kruche. Łagodne o lekko kwaskowym posmaku, podawane w towarzystwie świeżego zielonego koperku.
Skrzydełka w jogurcie i zielu angielskim |
1 kg skrzydełek z kurczaka
250 ml jogurtu naturalnego
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól
pieprz kolorowy
zielony koperek
- Skrzydełka myjemy, dokładnie osuszamy i dzielimy na trzy części. Lotki usuwamy (można zostawić do gotowania bulionu).
- W moździerzu tłuczemy ziele angielskie. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie nacieramy zielem angielskim. Całość zalewamy jogurtem naturalnym i dokładamy liście laurowe.
- Skrzydełka zostawiamy w lodówce na całą noc.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 C przez około godzinę (aż kurczak będzie rumiany).
- Przed podaniem posypujemy zielonym koperkiem.
Smacznego:)
Skrzydełka w jogurcie i zielu angielskim |
Skrzydełka w jogurcie i zielu angielskim |
Pięknie i smakowicie się prezentują.Pycha :)
OdpowiedzUsuń