czwartek, 11 kwietnia 2013

Skrzydełka w jogurcie i zielu angielskim

Skrzydełka w jogurcie - delikatne i pełne smaku. Jogurt naturalny połączony z tłuczonym zielem angielski i liściem laurowy, doprawiony grubą solą i kolorowym mielonym pieprzem. Skrzydełka marynowane całą noc, przez co stały się delikatne i kruche. Łagodne o lekko kwaskowym posmaku, podawane w towarzystwie świeżego zielonego koperku.

Skrzydełka w jogurcie i zielu angielskim




1 kg skrzydełek z kurczaka
250 ml jogurtu naturalnego
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól
pieprz kolorowy
zielony koperek












- Skrzydełka myjemy, dokładnie osuszamy i dzielimy na trzy części. Lotki usuwamy (można zostawić do gotowania bulionu). 
- W moździerzu tłuczemy ziele angielskie. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, a następnie nacieramy zielem angielskim. Całość zalewamy jogurtem naturalnym i dokładamy liście laurowe. 
- Skrzydełka zostawiamy w lodówce na całą noc. 
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 C przez około godzinę (aż kurczak będzie rumiany).
- Przed podaniem posypujemy zielonym koperkiem. 

Smacznego:)

Skrzydełka w jogurcie i zielu angielskim

Skrzydełka w jogurcie i zielu angielskim


1 komentarz: