środa, 20 maja 2015

Pyszny, zdrowy, ekspresowy krem czekoladowy

Pyszny krem czekoladowy, pełen witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. Bez zbędnej chemii i udziwnień, bez utwardzaczy, bez barwników czy konserwantów, bez zapychaczy żył. Tylko zdrowie i jeszcze raz zdrowie. Przepis opiera się na czterech składnikach i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych ani drogiego sprzętu. Sprytniejszym wystarczy miska i widelec, dla ułatwienia można użyć blendera. Sprawdza się w diecie dzieci, a i dorośli przecież mają czasami ochotę na coś słodkiego. Kiedy najdzie was ochota na małe conieco spróbujcie tego kremu, pyszny zwłaszcza z truskawkami. 




Składniki:

1 avocado
2 bardzo dojrzałe banany
4 łyżki kakao w proszku 
1 łyżka miodu (dla wyjątkowych łasuchów)



Przepis:

- Avocado przecinamy na pół, pozbywamy się pestki i wydrążamy miąższ. Banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, dodajemy do avocado. Dosypujemy kakao oraz dokładamy miód. Wszystko razem mieszamy lub blendujemy na gładką masę. 

Krem z powodzeniem można wykorzystać do naleśników, racuchów, ciast czy tortów. Po włożeniu do lodówki tężeje. Świetnie smakuje z dodatkiem orzechów lub wiśni z alkoholem :)

Smacznego :) 



10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. a próbowałaś może wersji z roztopioną czekoladą 70 % ?

      Usuń
  2. Uwielbiam <3 Z orzechami smakuje najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje sie pysznie
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. i kolejny dowód na to, że zdrowe desery też mogą być obłędnie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zniknął w mgnieniu oka i bardzo smakował dzieciom. A ile było frajdy przez miksowaniu i wydrążaniu awokado :) Zdecydowanie zdrowe desery górą :)

      Usuń