środa, 15 lipca 2015

Ciasteczka lawendowe

Co roku w moim ogrodzie nie zawodzi lawenda. Ku uciesze mojej i trzmieli i pszczół i motyli rośnie pięknie, kwitnie bujnie, cieszy oko, nos za sprawą zapachu i ucho za sprawą intensywnego brzęczenia. Przez długi czas podziwiałam tę lawendę tylko naocznie, aż pewnego raku postanowiłam przenieść ją do kuchni i tak, już w tej kuchni została. Lawendowe ciasteczka to element stały i obowiązkowy w menu lipcowym. Dzieci pochłaniają je bez opamiętania, a i dorośli nie odmówią kilku do herbaty. Są bardzo delikatne i bardzo aromatyczne, nie twardnieją jak zwykle kruche ciastka i pozostają lekko wilgotne. Jeżeli tylko macie dostęp do lawendy spróbujcie koniecznie. 


Ciasteczka lawendowe


Składniki:

200 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
1 jajko
120 masła
2 łyżki cukru z wanilią
2 łyżeczki kwiatów lawendy


Ciasteczka lawendowe

Ciasteczka lawendowe


Przepis:

- Mąki przesiewamy do miski, wkrawamy do nich zimne masło, wbijamy jajko, wsypujemy cukier i kwiaty lawendy. Całość dokładnie zagniatamy. Na stolnicy wysypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na 5 mm. Foremką wykrawamy ciastka. Można je również po prostu pokroić nożem. Delikatnie przekładamy na blaszkę. Robimy dziurki widelce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 160 C i pieczemy przez 15 minut. Pyszne są od razu po upieczeniu, ale zdecydowanie najlepsze następnego dnia. 

Ciasteczka lawendowe

Ciasteczka lawendowe

* pierwotny przepis znalazłam w magazynie KUKBUK, w moim jest jajko. Takie ciastko są dużo delikatniejsze i mniej kruche po ostudzeniu. 


1 komentarz: