czwartek, 27 czerwca 2013

Naleśniki razowe potrójnie truskawkowe

Sezon truskawkowy bez naleśników to sezon stracony. Dziś naleśniki z mąki razowej o potrójnej truskawkowej mocy. Nadziane dżemem truskawkowy, polane truskawkowym sosem serowym słodzonym bezą oraz posypane świeżymi truskawkami. Truskawkowe szaleństwo. Naleśniki można przygotować wcześniej i posmarować je dżemem, a przed podaniem podsmażyć przez chwilę na patelni - znów będą ciepłe, a do tego chrupiące. 


Naleśniki razowe potrójnie truskawkowe

Ciasto na naleśniki:
2 szkl mąki pszennej razowej 1850
1 szkl mleka
0,5 szkl maślanki
0,5 szkl wody gazowanej
szczypta soli
2 łyżeczki brązowego cukru
1 jajko

Dżem truskawkowy:
przepis tutaj

Sos truskawkowy:
200 g serka potrójnie mielonego
100 g bez
100 g truskawek
1 łyżeczka cukru w wanilią

Do dekoracji świeże truskawki





- Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem na jednolitą masę. Na patelni uprzednio posmarowanej tłuszczem smażymy cienkie naleśniki. 
- Wszystkie składniki sosu truskawkowego miksujemy na gładką, jednolitą masę. Jeżeli nie używacie blendera to warto przed dodaniem bez dokładnie je pokruszyć i posiekać nożem. 
- Każdy naleśnik smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik. Polewamy sosem, a na wierzchu układamy truskawki. 

Smacznego:)

Naleśniki razowe potrójnie truskawkowe



Jajecznica z kurkami

Jak pojawiają się kurki, to zaraz obok nich pojawia się jajecznica. Delikatna, kremowa z kurzych, wiejskich jaj. Lekko doprawiona kolorowym pieprzem i zieloną pietruszką. Tak można witać każdy dzień. 

Jajecznica z kurkami




5 jaj
garść kurek
1 łyżka masła
sól
pieprz














- Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy delikatnie masło.
- Kurki obieramy i czyścimy, w razie konieczności kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dokładamy do masła i smażymy około 10 minut na wolnym ogniu. W trakcie doprawiamy solą i szczyptą pieprzu.
- Jajka delikatnie rozbijamy do miski - nie mieszamy.
- Wlewamy jajka na patelnię z kurkami i najpierw pozwalamy ściąć się delikatnie białkom, a następnie przekrawamy żółtka. Zdejmujemy z ognia i jeszcze chwilę na gorącej patelni mieszamy. 
- Podaje z ulubionym pieczywem. 

Smacznego:)

Jajecznica z kurkami

środa, 26 czerwca 2013

Mus z truskawek i białej czekolady

Delikatny jak chmurka mus pełen truskawek, puszystej śmietany i słodkiej białej czekolady. Wymaga odrobinę pracy, ale efekt jest oszałamiający. Wyjątkowy deser, wyjątkowa słodycz na wyjątkowy dzień. 

Mus z truskawek i białej czekolady





200 g świeżych lub mrożonych truskawek
200 g śmietany kremówki
150 g białej czekolady
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki mleka














- Truskawki dokładnie myjemy, obieramy z szypułek i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość miksujemy na gładką masę.
- Nad kąpielą wodną roztapiamy białą czekoladę z 2 łyżkami mleka. Kiedy całkowicie się rozpuści zdejmuje ją z ognia i chwilę studzimy.
- Białą czekoladę łyżkami dodajemy do zmiksowanych truskawek i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Uwaga, aby nie powstały grudki z czekolady trzeba ją mieszać z owocami w miarę szybko.
- Śmietanę ubijamy na sztywno i kolejno łyżka po łyżce dodajemy do masy z czekolady i truskawek.
- Masę wykładamy do pucharków i chłodzimy przez kilka godzin. Przed podaniem można deser posypać białą czekoladą, udekorować świeżymi truskawkami lub chmurką z bitej śmietany. 

Smacznego:)

Mus z truskawek i białej czekolady
Mus z truskawek i białej czekolady

Kurki z serem gorgonzola i makaronem razowym

Makaron razowy o orzechowym smaku, delikatne kurki i wyrazisty ser gorgonzola. Bardzo szybkie  w przygotowaniu danie idealne na letnią kolację. Makaron można ugotować odrobinę wcześniej, a resztę przyrządzić na bieżąco. Poniżej składniki na dwie porcje. 


Kurki z serem gorgonzola i makaronem razowym






2 garście makaronu razowego
(u mnie farfalle)
2 garście kurek
100 g sera gorgonzola
sól
świeży pieprz kolorowy












- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. 
- W tym czasie czyścimy kurki, kroimy je na mniejsze kawałki i podsmażamy na łyżce masła i łyżeczce oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy ser gorgonzola i odrobinę (2-3 łyżki) wody z gotowania makaronu. Gotujemy do momentu, w którym ser się rozpuści. Następnie dokładamy makaron i wszystko razem mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i zieloną pietruszką.

Smacznego:)

Kurki z serem gorgonzola i makaronem razowym

wtorek, 25 czerwca 2013

Cukinia w świeżych pomidorach

Młoda, niezbyt duża cukinia zapiekana w sosie ze świeżych pomidorów i ziół, z nutą czosnku, pod pierzyną z sera żółtego. 

Cukinia w świeżych pomidorach




1 średnie cukinie
200 g sera żółtego
500 g świeżych pomidorów
garść świeżej bazylii
kilka gałązek świeżego majeranku
3 ząbki czosnku
pieprz
sól











- Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plastry. Plastry układamy spiralnie na dnie silikonowej foremki. 
- Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i wkładamy pomidory. Doprawiamy je solą i pieprzem. Gotujemy aż zmiękną i się rozpadną. Po koniec gotowania dodajemy posiekane świeże zioła i czosnek.
- Gorącym sosem zalewamy cukinie. Wierzch posypujemy tarty serem. 
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 C przez około 30 minut. 
- Równie dobra na ciepło, co po ostudzeniu.

Smacznego:)

Cukinia w świeżych pomidorach

Pieczony kurczak z kozieradką

Idealnie upieczony kurczak, chrupiący z wierzchu i soczysty w środku. Doprawiony aromatycznymi ziołami - rozmarynem, bazylią i kozieradką. Pikantny dzięki pieprzowi cayenne. Idealny na niedzielny obiad. 

Pieczony kurczak z kozieradką






1 kurczak
szczypta soli
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka mielonej kozieradki
1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki oliwy z oliwek











- Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.
- W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy i zalewamy je oliwą.
- Wysuszonego kurczaka nacieramy mieszanką przypraw. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Można zostawić na całą noc.
- Piekarnik najpierw rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kurczaka przez około 15 minut, następnie zmniejszamy temp do 160 i pozostawiamy kurczaka na około 1 godzinę i 20 minut. Co jakiś czas podlewamy kurczaka powstałym sosem z tłuszczu i przypraw.
- Podajemy z pieczywem i ulubioną surówką.

Smacznego:)

Pieczony kurczak z kozieradką


Pieczone młode ziemniaki z czubricą zieloną

Czubrica zielona to bardzo aromatyczna mieszanka przypraw, stosowana głównie w kuchni bułgarskiej. Ostatnio bez problemu można dostać ją w polskich marketach. Gorąco polecam jako dodatek do dań z fasoli, ziemniaków, jaj, ale również i do mięs. Występuje również w wersji czerwonej - czyli pikantnej:). U mnie zagościła dziś jako przyprawa do młodych ziemniaków zapiekanych w oliwie z oliwek. 


Pieczone młode ziemniaki z czubricą zieloną






1 kg młodych małych ziemniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżka czubricy zielonej














- Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze części. Całość posypujemy solą i czubrycą. W brytfance zalewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Pieczemy w  temperaturze 180 C przez około 40 minut. Co jakiś czas warto delikatnie zamieszać, aby ziemniaki były rumiane z każdej strony.
- Można podawać z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Smacznego:)

Pieczone młode ziemniaki z czubricą zieloną

sobota, 22 czerwca 2013

Chłodnik z młodymi ziemniaczkami i wsim jajkiem

Jak za oknem skwar, to na obiad musi być chłodnik. Wyczekany, przechłodzony, aromatyczny i sycący. Świeży ogórek, zioła, sok z buraczków, a do tego wszystkiego młode ziemniaczki i świeże, wiejskie jajko. 

Chłodnik z młodymi ziemniaczkami




200 ml jogurtu naturalnego gęstego
300 g ogórków gruntowych
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
100 ml soku z buraków
sól
świeżo mielony pieprz
3 ząbki czosnku
300 g młodych ziemniaków
3 jajka










- Ogórki obieramy ze skórki, dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach. 
- Do ogórków dodajemy jogurt i mieszamy.
- Szczypiorek i koperek siekamy  na drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Zioła dodajemy do jogurtu i ogórków, zostawiając odrobinę szczypiorku do posypania. 
- Do jogurtu dolewamy sok z buraków i wszystko dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.
- Ziemniaki dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Jajko gotujemy na twardo.
- Zimny chłodnik rozdzielamy na talerze. Na każdym talerzu kładziemy kilka ziemniaczków i jedno jajko pokrojone na ćwiartki. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego:)

Chłodnik z młodymi ziemniaczkami

Mizeria z miętą

Świeży, kruchy ogórek, kwaśny i delikatny jogurt oraz orzeźwiająca mięta - połączone w niezwykłej surówce, która może być wyśmienitym dodatkiem do młodych ziemniaków lub samodzielnym daniem. 


Mizeria z miętą





300 g ogórków gruntowych
(im mniejsze tym lepsze)
100 ml jogurtu greckiego
1 łyżka sera feta
sól
2-3 listki świeżej mięty














- Ogórki obieramy, dokładnie płuczemy i kroimy na cienkie plastry.
- W misce rozcieramy ser feta z jogurtem. Doprawiamy do smaku.
- Łączymy ogórki z sosem.
- Świeżą miętę siekamy i dodajemy do surówki.

Smacznego:)

Mizeria z miętą


piątek, 21 czerwca 2013

Fasolka szparagowa z koperkowym vinegret

Młoda i krucha fasolka szparagowa w lekkim i orzeźwiającym sosie vinegret z dodatkiem świeżego koperku. Pyszna przekąska na lato.


Fasolka szparagowa z koperkowym vinegret



500 g fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżka świeżego koperku














- Fasolkę dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy jej końcówki  z obu stron. Zalewamy zimną wodą, doprawiamy solą i gotujemy przez ok 12-15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy vinegret. Do miseczki wsypujemy sól i cukier, zalewamy je sokiem z cytryny i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie dokładamy musztardę - również mieszamy, Na końcu dolewamy oliwę i wyrabiamy na jednolity, gładki sos. Tuż przed polaniem fasolki dodajemy posiekany młody koperek.
- Fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wykładamy do miski i polewamy sosem. 

Smacznego:) 

Fasolka szparagowa z koperkowym vinegret

czwartek, 20 czerwca 2013

Truskawkowo - kokosowy przekładaniec

Orzeźwiający deser ze świeżych truskawek na bazie serka, śmietanki kremówki i mleka kokosowego. Z delikatną nutą alkoholu. Idealny na letnie, upalne dni. 

Truskawkowo - kokosowy przekładaniec






500 g serka mielonego
220 ml mleka kokosowego
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 kg truskawek
400 g biszkoptów
100 ml soku z truskawek
100 ml wódki










- W miseczce mieszamy sok truskawkowy i wódkę. Zanurzamy w nich biszkopty i układamy na spodzie blachy. 
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy mleko kokosowe, serek mielony i cukier puder.
- Masę dzieli ma pół. Pierwszą połową zalewamy biszkopty.
- Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy z szypułek i układamy na warstwie z serka.
- Truskawki zalewamy drugą połową masy ze śmietanki i mleczka kokosowego.
- Na wierzch układamy ostatnią warstwę truskawek - czubkiem do góry.
- Całość wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Smacznego:)

Truskawkowo - kokosowy przekładaniec
Truskawkowo - kokosowy przekładaniec


Dżem truskawkowy z miętą

Truskawka i mięta - cudowne połączenie. Słodko-kwaśna truskawka i orzeźwiająca, ziołowa mięta. Idealny do herbaty i cudowny na świeżej bułeczce. Przepis jest na tyle nieskomplikowany, że nawet jeżeli dziś nie do końca jesteście przekonani, co do połączenia mięty i truskawek to przepis można odtworzyć zimą. Wystarczy przygotować tradycyjny dżem truskawkowy, a w mroźny wieczór przelać go do garnuszka odrobinę podgrzać i dodać kilka listków suszonej mięty. 

Dżem truskawkowy z miętą



1 kg truskawek
300 g cukru
garść świeżych liści mięty

















- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny. Następnie wstawiamy garnek na bardzo mały gaz i gotujemy około dwóch godzin, od czasu do czasu mieszając. Po dwóch godzinach wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy dżem na mały gaz i gotujemy tak długo, aż zacznie gęstnieć i lekko przywierać do dna. 
- W momencie, w którym dżem zacznie gęstnieć dodajemy do niego opłukane i posiekane liście mięty. Gotujemy jeszcze chwilę. Gorący przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli któryś ze słoiczków nie załapie można dżem pasteryzować lub zjeść na miejscu.

Dżem truskawkowy z miętą

Dżem truskawkowy z lawendą

Cudowny dżem w rustykalnym stylu. Piękne, tak dojrzałe, że aż purpurowe truskawki i aromatyczna, niebywale pachnąca lawenda o lekkim, ziołowym smaku. Połączenie uda po stokroć. 


Dżem truskawkowy z lawendą



1 kg truskawek
350 g cukru białego
garść kwiatów lawendy

















- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny. Następnie wstawiamy garnek na bardzo mały gaz i gotujemy około dwóch godzin, od czasu do czasu mieszając. Po dwóch godzinach wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy dżem na mały gaz. Po około godzinie powinien być mocno gęsty i pyszny. W tym momencie dodajemy kwiaty lawendy i gotujemy jeszcze 20-30 minut.  Jeszcze gorący przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli któryś ze słoiczków nie załapie można dżem pasteryzować lub zjeść na miejscu.

Smacznego:) 

Dżem truskawkowy z lawendą



środa, 19 czerwca 2013

Koktajl truskawkowo kokosowy

W okresie truskawkowym koktajle mleczne rzecz święta! Tym razem koktajl na bazie truskawek i mleka kokosowego, słodzony brązowym cukrem. Sama rozkosz. 

Koktajl truskawkowo kokosowy







220 ml mleka kokosowego
200 g truskawek
50 ml mleka krowiego
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka cukru brązowego












- Truskawki dokładnie płuczemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do wysokiego naczynia. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. W razie konieczności można dodać więcej mleka, aby koktajl był mniej gęsty.  Dla dekoracji można dodać pokrojone w cząstki truskawki i posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego:)

Koktajl truskawkowo kokosowy

wtorek, 18 czerwca 2013

Szampańska galaretka truskawkowa

Lekka galaretka z truskawkami o smaku szampana. Przy odrobinie szczęścia i wprawy udaje się zachować bąbelki szampańskie. Aromatyczny, lekkie i orzeźwiające - idealne na ciepłe dni lata. 

Szampańska galaretka truskawkowa



300 ml szampana - wina musującego
500 g truskawek
2 łyżki żelatyny
1 łyżeczka cukru z wanilią

















- Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek i delikatnie układamy w kieliszkach.
- W kubku rozrabiamy żelatynę z 1/4 szkl gorącej wody. Dodajemy cukier z wanilią i mieszamy do momentu, w którym i cukier i żelatyna rozpuszczą się.
- Otwieramy wino musujące i przelewamy do wysokiego naczynia. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę z cukrem i energicznie mieszamy.
- Przygotowanym płynem zalewamy truskawki w kieliszkach i od razu wkładamy do lodówki.
- Zostawiamy na noc do stężenia i mocnego schłodzenia.

Smacznego:)

Szampańska galaretka truskawkowa

Szampańska galaretka truskawkowa

Kto w końcu posprząta w tym Eton

Rewelacyjny przepis na truskawki. Nic dodać, nic ująć. Lekka, puszysta bita śmietana kremówka, kruche i słodkie bezy oraz soczyste lekko kwaskowate truskawki. Cudo nad cudami.Poniżej proporcje na sześć porcji.



Bałagan w Eton



4 duże bezy
500 g truskawek
300 ml śmietany kremówki


















- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy ręcznie lub na wolnych obrotach na sztywno.
- Do bitej śmietany dodajemy pokruszone bezy.
- Następnie płuczemy truskawki, osuszamy je i pozbawiamy szypułek. Kroimy na połowy i dodajemu do masy.
- Całość delikatnie mieszamy, aby truskawki nie puściły zbyt wiele soku.
- Nakładamy do pucharków i dekorujemy resztkami pokruszonej bezy i truskawkami.
- Ci, którzy mają silną wolę i dadzą radę poczekać mogą schować deser do lodówki, ci którzy nie mają tyle cierpliwości mogą zjeść od razu.

Smacznego:)



Bałagan w Eton
Bałagan w Eton

Dżem truskawkowy - przepis bez fiksów

Zrobienie dżemu truskawkowego bez sztucznych zagęstników jest jak najbardziej możliwe i wykonalne. Wymaga odrobiny cierpliwości, ale na pewno nie potrzeba wiele pracy i wielogodzinnych postojów  w kuchni. Poleca wszystkim tradycyjny dżem z truskawek. 

Dżem z truskawek






1 kg truskawek
1 szkl cukru
















- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Wsypujemy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dwie godziny. Następnie wstawiamy garnek na bardzo mały gaz i gotujemy około dwóch godzin, od czasu do czasu mieszając. Po dwóch godzinach wyłączamy gaz i odstawiamy garnek na noc. Na drugi dzień ponownie wstawiamy dżem na mały gaz. Po około godzinie powinien być mocno gęsty i pyszny. Jeszcze gorący przelewamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jeżeli któryś ze słoiczków nie załapie można dżem pasteryzować lub zjeść na miejscu. 

Smacznego:)

Dżem z truskawek

Dżem z truskawek

czwartek, 13 czerwca 2013

Młode ziemniaczki - nie... tradycyjnie

Ten, kto spróbował już młodych ziemniaków z koperkiem i masłem powinien spróbować czegoś nowego - czegoś pysznego. Młode ziemniaki podawane z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, młodym czosnkiem, solą i cytryną - niebo w ... buzi:) 

Młode ziemniaki z oliwą i czosnkiem






1 kg młodych ziemniaków
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól

- Ziemniaki bardzo dokładnie płuczemy i nie obieramy ich ze skórki. Na tym etapie ich wzrostu skórka jest delikatna i pyszna, no i zawiera najwięcej wartości odżywczych - także nie bójmy się skórki.
- Umyte ziemniaki zalewamy zimną wodą. Doprawiamy solą i gotujemy do miękkości.
- W tym czasie mieszamy oliwę z solą i sokiem z cytryny, a następnie wciskamy do dressingu czosnek.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy, wysypujemy na talerz i polewamy dressingiem.
Smacznego:) 

Młode ziemniaki z oliwą i czosnkiem

środa, 12 czerwca 2013

Młode ziemniaczki - tradycyjnie

To nie żaden przepis, a raczej sposób podania i to sprawdzony (nie bójmy się tego stwierdzenia) przez wieki. Bo, kto nie jadł młodych ziemniaków ze śmietankowym masłem i koperkiem, ten ma wiele w życiu do nadrobienia. Gorąco poleca, z całym szacunkiem dla tradycji i z otwartością na innowacje.

Młode ziemniaczki - tradycyjnie






1 kg młodych ziemniaków
(ja wybieram te najmniejsze - są najsmaczniejsze)
kilka łyżek masła śmietankowego
garść świeżego koperku














- Ziemniaki bardzo dokładnie płuczemy i nie obieramy ich ze skórki. Na tym etapie ich wzrostu skórka jest delikatna i pyszna, no i zawiera najwięcej wartości odżywczych - także nie bójmy się skórki.
- Umyte ziemniaki zalewamy zimną wodą. Doprawiamy solą i gotujemy do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy, ale pozostawiamy w garnku. Dodajemy do nich masło i posiekany koperek. Zamykamy garnek pokrywką i delikatnie nim potrząsamy, aby wszystkie ziemniaki pokryły się masłem i koperkiem.  I już można zajadać. Najlepiej z sałatą i śmietaną.

Smacznego:)

Młode ziemniaczki - tradycyjnie

Mozzarella z sosem truskawkowym i świeżą miętą

Pyszny deser z niecodziennego połączenia. Delikatny ser mozzarella, słodkie truskawki, karmelowy cukier brązowy i ocet balsamiczny, a do tego świeżutka mięta.


Mozzarella z sosem truskawkowym i świeżą miętą





20 dg truskawek
1 kulka mozzarelli
1 i 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
4 łyżeczki brązowego cukru
kilka listków świeżej mięty














- Truskawki dokładanie myjemy i obieramy z szypułek. Kroimy w małe kawałki. Doprawiamy cukrem i octem balsamicznym. Odstawiamy na chwilkę.
- Mozzarellę kroimy w kilkumilimetrowe paski i układamy na talerzu. Na mozzarelli układamy truskawki.
- Na koniec całość ozdabiamy świeżą miętą.
- Dla tych bardziej odważnych polecam posypać wszystko szczyptą świeżo mielonego pieprzu kolorowego.

Smacznego:)

Mozzarella z sosem truskawkowym i świeżą miętą


Koktajl truskawkowo - ananasowy

Lato to czas owoców, a czas owoców to czas koktajli. Dziś połączenie truskawki i ananasa. Niezbyt zaskakujące, można nawet powiedzieć, że już dość tradycyjne, ale za to jakie pyszne. 

Koktajl truskawkowo - ananasowy






100 g świeżych truskawek
100 g świeżego ananasa
1 łyżka miodu
200 ml kefiru















- Truskawki dokładnie myjemy i obieramy z szypułek. Ananasa obieramy ze skórki i wykrawamy z niego środek (jest dość twardy i mało apetyczny).
- Do blendera wkładamy owoce, dolewamy miód i kefir. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.

Smacznego:)

Koktajl truskawkowo - ananasowy

wtorek, 11 czerwca 2013

Błyskwiczne ciasto słodkie i słone

Ciastko, które można przygotować w 25 minut. Nie wymaga wielkiej wprawy, a w zasadzie to jego przygotowanie polega jedynie na lekkiej obróbce gotowych produktów. Polecam dla leniuchów i dla tych, którzy lubią słodko-słone eksperymenty.

Błyskawiczne ciasto słodkie i słone




2 płaty ciasta francuskiego
1 kg mielonego twarożku
1 słoik masła orzechowego z fistaszków
200 g masła toffi
4 łyżki cukru pudru
6 batonów lion
cukier puder do posypania














- Ciasto francuskie układamy na blachach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 20 minut.
- Serek miksujemy z masłem orzechowym i masłem toffi, doprawiamy 4 łyżkami cukru pudru.
- Batony lion siekamy na drobno i dokładamy do kremu. Całość mieszamy na gładką masę.
- Na pierwszy kawałek upieczonego i przestudzonego ciasta francuskiego wykładamy krem. Przykrywamy go drugiem płatem ciasta i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

Błyskawiczne ciasto słodkie i słone

Pijane smoothie

Coś dla wielbicieli owoców egzotycznych i nuty alkoholowej.



Pijane smoothie



4 małe brzoskwinie
1 banan
1 dojrzałe mango
200 ml soku pomarańczowego
200 ml soku ananasowego
50 g wódki
kostki lodu













- Owoce obieramy ze skórek, w razie konieczności pozbawiamy pestek i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Do pokrojonych owoców dolewamy sok pomarańczowy i ananasowy. Całość miksujemy na gładką masę.
- Na dno kieliszków do martini wlewamy po 25 g wódki i uzupełniamy musem owocowym.
- Dokładamy kostki lodu.

Smacznego:)


Pijane smoothie