piątek, 31 maja 2013

Grillowana papryka z fetą i miętowym sosem

Na grillu nie tylko mięso pysznie się smaży. Ja dziś polecam żółtą paprykę z serem feta i sosem miętowym. Delikatna papryka o słodkim smaku, słona feta, ostry i wyrazisty sos na bazie oliwy z oliwek, octu balsamicznego i świeżej mięty.

Grillowana papryka z fetą i miętowym sosem






1 żółtka papryka
100 g sera feta
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
2 ząbki czosnku
garść świeżej mięty












- Paprykę dokładnie myjemy i kroimy na części. Układamy na grillu na niewielkim ogniu i smażymy, do momentu w którym złapie lekki brązowy kolor.
- Fetę kroimy w plasterki i układamy na ugrillowanej papryce.
- W miseczce mieszamy oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, dodajemy do nich przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku i posiekaną drobno miętę. Wszystko odrobinę soli.
- Gotowym sosem podlewamy wciąż ciepłe papryki.

Smacznego:)

Grillowana papryka z fetą i miętowym sosem

czwartek, 30 maja 2013

Bułeczki z siemieniem lnianym i suszoną żurawiną

Bardzo proste w wykonaniu, delikatne dzięki wyrabianiu ciasta na mleku i maśle. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Żurawina nadaje im odrobinę słodyczy, ale z powodzeniem polecam jako słony dodatek do śniadania. 

Bułeczki z siemieniem lnianym i suszoną żurawiną






500 g mąki pszennej
50 g drożdży świeżych
2 szkl mleka
łyżeczka cukru
spora szczypta soli
1/2 szkl siemienia lnianego
50 g suszonej żurawiny











- 1 szklankę mleka podgrzewamy z masłem, ale nie gotujemy (masło musi się rozpuścić). Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- W osobnej misce mieszamy pozostałą mąkę, sól, siemię lniane i żurawinę. Dolewamy do niech wyrośnięty zaczyn i stopniowo pozostałe mleko.
- Wyrabiamy ciasto ręką. Będzie gotowe, gdy odejdzie od miski i ręki, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. 
- Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy odrobiną mąki. Z wyrośniętego ciasta lepimy kuleczki i układamy je obok siebie, ale nie ściśle - jeszcze urosną. Kiedy wyłożymy całą blachę odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. 
- Wyrośnięte bułeczki pieczemy w temp 180 C przez około 30 minut. Przed włożeniem ich do piekarnika można je posmarować odrobiną masła i posypać siemieniem lnianym. 

Smacznego:)

Bułeczki z siemieniem lnianym i suszoną żurawiną

środa, 29 maja 2013

Ciasto marchewkowe z rabarbarem

Ciasto marchewkowe z rabarbarem. Wilgotne, delikatne, pełne suszonych owoców, słodkiej młodej marchewki i kwaśnego rabarbaru. Rozpływające się w ustach. Proste w przyrządzeniu i jeszcze prostsze w zjedzeniu:) Świeże nawet przez kilka dni.

Ciasto marchewkowe z rabarbarem


200 g rabarbaru
3 młode marchewki
garść suszonej żurawiny
garść suszonych moreli
garść płatków migdałowych
garść orzechów laskowych
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl oleju
4 jajka
1 i 1/2 szkl
cukru brązowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru z wanilią
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej do wysmarowania formy







 - Rabarbar płuczemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obrane marchewki ścieramy na drobnych oczkach. 
- Orzechy laskowe siekamy na mniejsze kawałki.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, płatki migdałowe, orzechy laskowe, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier brązowy u cukier z wanilią. Dokładnie wszystko mieszamy. 
- Kolejno dokładamy pokrojone morele i żurawinę, wbijamy wszystkie jajka, wlewamy olej. Dokładamy marchewkę i rabarbar. Wszystko mieszamy tak długo, aż składniki się połączą. 
- Formę keksową smarujemy tłuszczem i opruszamy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto.
- Pieczemy w temp 180 C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto można polać roztopioną gorzką czekoladą z odrobiną mleka, ale nie jest to konieczne. 

Smacznego:)

Ciasto marchewkowe z rabarbarem


poniedziałek, 27 maja 2013

Chleb z ziarnami

Bardzo prosty w wykonaniu chleb na drożdżach i wodzie z mnóstwem ziaren i otrębów. Cudownie delikatny z chrupiącą grubą skórką. Pełen słonecznika, dyni i siemienia lnianego. Świeży przez co najmniej tydzień. Przepis przyniosła do rodziny moja ciocia. Sprawdza się od wielu lat i wszystkim smakuje. Z podanych proporcji wychodzą trzy bochenki.

Chleb z ziarnami





1 kg mąki pszennej
1 l wody
1 kostka drożdży
1/3 szkl siemienia lnianego
1/3 szkl słonecznika
1/3 szkl pestek dyni
1/2 szkl otrębów pszennych
1/2 szkl otrębów owsianych
2 łyżki soki
szczypta cukru








- Mieszamy w jednej misce szkl wody, kostkę drożdży, szczyptę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. 
- W drugiej misce (zdecydowanie większej) mieszamy pozostałą mąkę, siemię lniane, słonecznik, dynię, otręby oraz sól.
- Wyrośnięty rozczyn wlewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy dolewając pozostałą wodę. 
- Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Foremki - rynienki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wlewamy w nie ciasto do połowy wysokości i odstawiamy do wyrośnięcia. Trzeba dać ciastu trochę czasu, bo w piekarniku już nie urośnie. 
- Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 C i pieczemy przez około 1 h.
- Po upieczeniu od razu wyciągamy z foremek i zostawiamy do wystygnięcia. 

Smacznego:)

Chleb z ziarnami

sobota, 25 maja 2013

Biały sos z kurczaka

Biały sos z kurczaka to smak mojego dzieciństwa. Uwielbia  gotowane mięso, a to podane w delikatnym śmietanowym sosie jest najlepsze. Cudowny smak bulionu, odrobina świeżego pieprzu i obiad jak marzenie. 

Biały sos z kurczaka

1 nieduży kurczak
2 marchewki
2 pietruszki
1 por
pół selera
liście lubczyku
sól
pieprz
zielona pietruszka
200 ml śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
maggi
liść laurowy
ziele angielskie
musztarda sarepska








- Kurczaka dokładanie myjemy i osuszamy. Dzielimy do na porcje (nóżki, skrzydełka, piersi, korpus).
- Wszystkie warzywa dokładnie obieramy i płuczemy. Do garnka wkładamy pociętego kurczaka, wszystkie warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk i zieloną pietruszkę. Całość zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle, aby przykryła zawartość garnka. Doprawiamy odrobiną soli i maggi. Wstawiamy na niewielki ogień i gotujemy do momentu, w którym kurczak będzie miękki i będzie lekko odchodził od kości. 
- Wyciągamy ugotowane warzywa i kurczaka. Mięso oddzielamy od kości. 
- Śmietanę mieszamy z 1 łyżką musztardy i mąką. Do śmietany dolewamy chochelkę powstałego bulionu, a następnie wlewamy ją go garnka. Zagotowujemy sos na małym ogniu, aż zredukuje się i zgęstnieje. Na koniec dokładamy obrane mięso z kurczaka. Doprawiamy świeżym pieprzem i maggi.
- Możemy podawać z ryżem lub ziemniakami posypany świeżą natką pietruszki lub prażonymi migdałami.

Smacznego:)

Biały sos z kurczaka


Sałata z sosem francuskim i bratkami

Cudownie krucha młoda sałata, zrównoważony sos francuski z octem z białego wina i akcent kolorystyczny w postaci jadalnych kwiatów bratka. Cieszy oko. Do przyrządzenia wybrałam sałatę dębową, karbowaną i masłową.

Sałata z sosem francuskim i bratkami





kilka liści różnych sałat
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
świeżo zmielony pieprz
zmielona gorczyca
szczypta cukru
5 łyżek oliwy
kwiatki bratka











- Sałaty dokładnie myjemy i osuszamy. Mieszamy wszystkie razem. 
- Do soku z cytryny dodajemy sól, cukier, pieprz i gorczycę. Wszystko razem mieszamy do momentu, w którym cukier się rozpuści. Następnie delikatnym strumieniem dolewamy oliwę, nie przerywamy mieszania. 
- Sosem polewamy sałaty, a na nich układamy kwiaty bratka. 

Smacznego :) 

Sałata z sosem francuskim i bratkami

 

środa, 22 maja 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i lukrem malinowym

Tradycyjna drożdżówka, bez której sezon rabarbarowy nie liczyłby się. Cudownie lekkie ciasto drożdżowe, kwaskowaty rabarbar, słodka kruszonka i malinowy lukier. Uwielbiam:)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i lukrem malinowym

ciasto:
2, 5 szkl mąki pszennej
1 szkl mleka
pół kostki masła
pół kostki drożdży
1 jajko
pół szkl brązowego cukru
1/2 kg rabarbaru
1 łyżka zmielonych migdałów
1 łyżka skrobi kukurydzianej

lukier malinowy:
5 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki soki malinowego

kruszonka:
1/2 szkl mąki
100 g masła
4 łyżki brązowego cukru





- Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem w rondelku. Zdejmujemy z gazu i kiedy chwilę przestygnie dodajemy pokruszone drożdże. Zostawiamy do wyrośnięcia. 
- Do miski wsypujemy mąkę i odrobinę cukru z wanilią. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto powinno być lekkie, ale musi odchodzić od miski i rąk. W razie konieczności można dosypać mąki lub dolać mleka.
- Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie przekładamy do na blachę i rozprowadzamy ręką po całości. Wierzch ciasta posypujemy odrobiną zmielonych migdałów, a następnie układamy na nich kawałki rabarbaru, które wcześniej oprószamy odrobiną skrobi kukurydzianej.
- Z mąki, masła i brązowego cukru w palca wyrabiamy kruszonkę. ugniatamy tak długo, aż osiągniemy konsystencję mokrego piasku. 
- Kruszonką posypujemy rabarbar.
- Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę.
- Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy ciastu przestygnąć, a następnie polewamy je malinowym lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku malinowego. 

Smacznego:)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i lukrem malinowym

Boczkowy smalec z cebulką i czosnkiem

Świeży żytni chleb, ogórek małosolny i smalec = trio nie do zastąpienia. Wszystkich, którzy są na diecie i chcą na niej pozostać uprasza się o odejście od monitorów lub zapomnienie na chwilę o rygorze liczenia kalorii. Bardzo mięsny i bardzo aromatyczny smalec z cebulą białą i czerwoną, majerankiem, pieprzem i czosnkiem. 


Boczkowy smalec z cebulką i czosnkiem


2 kg boczku mięsnego
(wiem, że boczek nigdy nie jest chudy, ale starajcie się wybierać ten z jak największą ilością mięsa)
1 cebula biała
1 cebula czerwona
5 ząbków czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
dwie szczypty majeranku














- Boczek mielimy na grubych oczkach. Można pokusić się o pokrojenie go w kostkę, ale zajmuje to mnóstwo czasu. 
- Zmielony boczek przekładamy do garnka i ustawiamy na wolnym ogniu. Smażymy go około dwóch godzin, aż mięso zacznie się rumienić i lekko przywierać do dna.
- Pod koniec smażenia dodajemy obrane cebule, które wcześniej trzeba przekroić na ćwiartki, nie przecinając ich jednak do końca (nie mogą się rozpaść w smalcu). Do tego dokładamy ząbki czosnku w łupinach oraz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy razem do momentu, w którym cebule otworzą się i zmiękną. Wtedy wyłączamy gaz, wyciągamy cebulę i czosnek. Smalec przelewamy do miseczek i wyciskamy do niego upieczony czosnek. Zostawiamy do stężenia na całą noc. 

Smacznego i braku wyrzutów sumienia:) 

Boczkowy smalec z cebulką i czosnkiem

poniedziałek, 20 maja 2013

Ogórki małosolne

Bez ogórków małosolnych trudno obyć się wiosną. Te pierwsze nie zawsze się nadają na niedokiszenie, ale te późno majowa już jak najbardziej tak. Zachęcam wszystkich do robienia ogórków małosolnych, to smak, za którym tęskni się cały rok. 

Ogórki małosolne

1 kg ogórków gruntowych
1 litr wody
1 łyżka soli
korzeń chrzanu
kilka ząbków polskiego czosnku
pół pęczka młodego kopru

opcjonalnie:
liście chrzanu
liście wiśni
liście czarnej porzeczki
chilli










- Ogórki dokładnie myjemy pod zimną wodą. Odcinamy im końcówki i ciasno układamy w garnku lub glinianym naczyniu. Dokładamy do nich korzeń chrzanu, ząbki czosnku przekrojone na pół i koper. 
- Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Zostawiamy na 10 minut do przestygnięcia. Jeszcze bardzo ciepłą wodą zalewamy ogórki. Od góry przykrywamy talerzem i dociskamy ciężarkiem lub pełnym słoikiem. 
I nie pozostaje nic więcej, jak tylko poczekać kilka dni. 

Smacznego:)

Ogórki małosolne

czwartek, 16 maja 2013

Halibut w maśle miętowym

Halibut - samo zdrowie, a do niego masło pietruszkowo-miętowe, z delikatną nutą młodego czosnku i limonki. Ryba pieczona w papilotach zachowuje swoją zwartą konsystencję i nie absorbuje dodatkowego tłuszczu.


Halibut w maśle miętowym





1 kg fileta z  halibuta
6 łyżek masła
1/2 pęczka pietruszki
10 listków świeżej mięty
szczypta soli
pół limonki
papier do pieczenia














- Rybę dzielimy na 6-7 cm kawałki i delikatnie doprawiamy solą.
- Siekamy pietruszkę, mięte oraz czosnek i dodajemy do masła.
- Masło doprawiamy solą i sokiem z limonki.
- Z papieru wykrawamy kawałki wielkości trzech kawałków ryby.
- Każdy kawałek ryby układamy na papierze i kładziemy na wierzch łyżkę masła. Pakunek szczelnie zawijamy.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170 C i pieczemy około 10 minut.

Smacznego:)

Halibut w maśle miętowym

środa, 15 maja 2013

Żytnie tosty z białymi szparagami i camembertem

Żytni chleb razowy pokrojony w kilkumilimetrowe kromki, śmietankowe masło, blanszowane białe szparagi i rozpływający się ser camembert. Oto przepis na idealne majowe śniadanie:)

Żytnie tosty z białymi szparagami i camembertem






Chleb żytni razowy
białe szparagi
camembert
masło śmietankowe
sól














- Chleb kroimy na 2-3 milimetrowe kromki. Kromki delikatnie smarujemy masłem.
- Białe szparagi łamiemy w miejscu zdrewniałym, obieramy i wkładamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 minuty. Po tym czasie wyciągamy je i wkładamy do ziemnej wody najlepiej z lodem. 
- Szparagi układamy na posmarowanych masłem kromkach i przykrywamy pokrojonym w plastry camembertem. 
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 10 minut. 

Smacznego:)

Żytnie tosty z białymi szparagami i camembertem

wtorek, 14 maja 2013

Pizza z zielonymi szparagami

Pizza z jajecznym sosem śmietanowym, zielonymi szparagami, słonecznikiem i delikatnym indykiem. Lekkie wydanie ciasta przygotowywanego na mleku, cudowny sos na śmietance i zielone szparagi. Moja wariacja na temat pizzy, w sam raz na maj. 

Pizza z zielonymi szparagami




1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mleka
sól
odrobina cukru
1 łyżka oleju słonecznikowego
50 g świeżych drożdży
5-6 zielonych szparagów
1/4 szkl ziaren słonecznika łuskanych
200 g piersi z indyka
2 żółtka
50 ml śmietanki
gałka muszkatołowa







- Mleko podgrzewamy odrobinę. Do miski wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wlewamy w niego mleko, wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Zostawiamy do momentu, aż drożdże urosną. Po tym czasie dokładnie mieszamy na jednolite ciasto. Jeżeli będzie zbyt zbite można dodać odrobinę mleka, jeżeli nie będzie chciało odchodzić od rąk to można dosypać mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
- Do małej miski wlewamy śmietankę i wbijamy żółtka. Solimy i doprawiamy gałką muszkatołową (szczyptą). Miskę ustawiamy na kąpieli wodnej i odrobinę podgrzewamy - do momentu, w którym masa zacznie gęstnieć. Następnie zdejmujemy z ognia.
- Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na oleju na lekko rumiany kolor. Doprawiamy odrobiną soli.
- Wyrośnięte ciasto na pizzę rozprowadzamy na blasze w dowolny kształt. Wierz smarujemy sosem jajecznym, następnie nakładamy indyka, pestki słonecznika i zielone szparagi pocięte na kawałki. Z wierzchu podlewamy odrobiną oliwy z oliwek.
- Pieczemy w  piekarniku nagrzanym do temp 180 C przez około 20 minut.

Smacznego:)

Pizza z zielonymi szparagami

Delikatne ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym i nowalijkami

Delikatne, kruche ciasteczka z otrębami pszennymi na śmietankowym maśle oraz mące razowej z kremem z twarożku i śmietanki z posiekaną młodziutką, chrupiącą i ostrą w smaku rzodkiewką oraz młodym, słodkawym szczypiorkiem. 

Ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym

Ciastka

  • 3 łyżki mąki pszennej razowej
  • 5 łyżek mąki pszennej zwykłej
  • 5 łyżek otębów pszennych
  • 1 żółtko
  • 100 g masła śmietankowego
  • szczypta soli

Krem twarożkówy

  • 100 ml śmietanki 36 %
  • 100 g twarożku śmietankowego
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta sól
  • szczypta czarny pieprz





- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, następnie dodajemy żółtko oraz zimne masło. Wszystko wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto będzie odchodzić od rąk i miski. Wstawiamy wyrobione ciasto na pół godziny do lodówki. Następnie wyciągamy, rozwałkowujemy na placek grubości pół centymetra i wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 C na około 20 minut. Po upieczeniu pozwalamy im trochę ostygnąć zanim zdejmiemy je z blachy. Zdejmować należy je bardzo ostrożnie, gdyż są niezwykle delikatne i łamliwe. 
- Śmietankę 36 % ubijamy na w miarę sztywną pianę. Do śmietanki dodajemy serek śmietankowy i wszystko mieszamy na gładką masę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed nałożeniem na ciastka masę należy dodatkowo schłodzić.
-Na talerzu układamy jedno ciastko. Na jego wierzchu układamy krem i przykrywamy kolejnym ciastkiem. Ciastka najlepiej jest przenosić na nożu. Całość dekorujemy pokrojoną rzodkiewką.   

Smacznego:)

Ciasteczka otrębowe z kremem twarożkowym
 

poniedziałek, 13 maja 2013

Różowo mi

Torcik na wskroś różowy. I choć wygląda na bardzo słodki, to jest jednak delikatny i wyważony w smaku. Maliny, limonka i biała czekolada - oto recepta na pyszny tort. 

Torcik różowo mi

Biszkopt:
6 jajek
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta czerwonego barwnika spożywczego

Masa:
150 ml śmietanki kremówki
500 g serka potrójnie mielonego waniliowego
pół limonki
4 łyżki syropu malinowego
szczypta czerwonego barwnika spożywczego

Polewa:
200 g białej czekolady
75 ml śmietanki kremówki
szczypta czerwonego barwnika spożywczego

2 galaretki pink margarita Winiary



Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka połączą się z cukrem sukcesywnie dodajemy żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy barwnik spożywczy i dokładnie mieszamy, aż masa będzie miała jednolity kolor. Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy biszkopt przez około 30 minut (bez termoobiegu, do suchego patyczka).  Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przecinamy na dwie warstwy.

Masa:
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy stopniowo cały serek i sok z limonki oraz sok malinowy. W razie konieczności dosypujemy odrobinę barwnika spożywczego czerwonego. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i wykładamy na pierwszą warstwę biszkoptu (zostawiając kilka łyżek masy). Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

Galaretka:
- Galaretkę rozpuszczamy wg proporcji podanych na opakowaniu, studzimy do momentu, aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylewamy ją na schłodzoną masę malinową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Drugą połówkę biszkoptu od spodu smaruje pozostałą częścią masy i przekładamy na stężałą galaretkę, masą do niej. 

Polewa:
- Czekoladę roztapiamy ze śmietanką nad kąpielą wodną, następnie dodajemy barwnik spożywczy. Całością polewamy tort i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Smacznego:)

Torcik różowo mi


Szparagi jak kalafior

Szparagi dobre na każdą porę dnia. Nie wymagają zbyt wielkiego wysiłku, ani skomplikowanych przepisów, czy przygotowań. Te białe najlepiej smakują z  bułką tartą i masłem. Naprawdę, za wyjątkiem odrobiny soli, niczego więcej im nie trzeba. I w takim wydaniu wylądowały na moim stole. 

Szparagi jak kalafior






pęczek białych szparagów
2 łyżki bułki tartej
1/2 łyżki masła
1/2 łyżki oliwy
szczypta soli












- Szparagi płuczemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i obieramy je. Wkładamy do osolonej wody i gotujemy około 15 - 20 minut.
- W rondelku roztapiamy masło z oliwą. Dokładamy bułkę tartą i smażymy do momentu, aż bułka zbrązowieje. Odrobinę solimy.
- Ugotowane i odcedzone szparagi polewamy bułką z masełkiem.

Smacznego:)

Szparagi jak kalafior

Francuskie tarty z nadzieniem z młodych porów, zielonych szparagów, brokuła i sera camembert

Cudownie lekka francuska tarta z niesamowitym nadzieniem z młodych porów, zielonych szparagów, brokułów smażonych na maśle oraz sera camembert. Idealna na upalne dni, na lunch lub na spotkanie ze znajomymi. 






20 szparagów zielonych
10 młodych porów
1 mały brokół
1 łyżka masła
250 g sera camembert
2 żółtka
50 ml śmietanki
50 g łagodnego sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszaktołowa
płat ciasta francuskiego






- Do miski wbijamy 2 żółtka, wlewamy śmietankę i ścieramy ser. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną. Cały czas mieszamy sos, aby nie zrobiła się jajecznica. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmujemy w ognia. 
- Szparagi dokładnie myjemy i przecinamy na kilka mniejszych części, brokuła dzielimy na różyczki, a młodym porom odcinamy zielone części i kroimy w 2 centymetrowe kawałki. 
- Na patelni rozgrzewamy masło z odrobiną oliwy, dodajemy najpierw por, po 5 minutach brokuła, a na koniec szparagi. Smażymy wszystko razem około 7 minut. 
- Ciasto francuskie dzielimy na pół. Rant każdej z części zaginamy do środka na szerokość około pół centymetra (wyjdą ładne i wysokie boki). 
- Środek ciasta smarujemy sosem serowym i wykładamy farsz z warzyw. Całość posypujemy pokruszonym camembertem. 
- Pieczemy w piekarniku nagrzanych do temp 180 C przez około 20 minut. 

Smacznego:)



niedziela, 12 maja 2013

Kurczak na młodej kapuście z lubczykiem

Zachwytu nad młodymi warzywami ciąg dalszy. Dziś na tapecie młoda kapusta i jedna z wielu propozycji jej podania. Delikatne mięso kurczaka, lubczyk i odrobina pomidorów i czegóż chcieć więcej. 


Kurczak na młodej kapuście z lubczykiem



400 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry)
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
1 główka młodej kapusty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
gałązka świeżego lubczyku
świeża zielona pietruszka











- W garnku rozgrzewamy olej. Mięso z kurczaka dokładnie płuczemy i kroimy w małe kawałki. Dokładamy je na olej. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Smażymy chwilę, aż się zrumienią. 
- Kapustę szatkujemy i dokładamy do zrumienionego kurczaka, lekko dosalamy i dusimy pod przykrycie około 30 minut. Po tym czasie dodajemy lubczyk i koncentrat pomidorowy. Zostawiamy na ogniu jeszcze na 10 minut. 
- Na talerzu posypujemy zieloną pietruszką. 

Smacznego:)

Kurczak na młodej kapuście z lubczykiem

Fish and zielone szparagi

Cóż mam powiedzieć. Do widoku szparagów na moim blogu musicie odrobinę przywyknąć. Bo szybko mi się nie znudzą. W sezonie zastępują nawet frytki. Dziś ryba w cieście z mąki razowej i mleka oraz zielone szparagi na masełku. Ekspresowe tempo, a obiad jak marzenie. 

Fish and zielone szparagi





500 g filetów z morskiej ryby
1 szkl mąki pszennej razowej
1 jajko
1/2 szkl mleka
sól
pieprz
suszona zielona pietruszka
1 łyżka masła
pęczek zielonych szparagów
olej do smażenia ryby








- Rybę płuczemy pod zimną wodą, doprawiamy solą, pieprzem i suszoną pietruszką. Odstawiamy na moment.
- W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstało dość gęste ciasto. W razie konieczności można dodać mąki, bądź mleka. Oczywiście ciasto doprawiamy odrobiną soli.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Zanurzamy rybę w cieście, a następnie obsmażamy na złoty kolor z obu stron. 
- Kiedy ryba będzie już dochodzić, na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wykładamy szparagi (pozbawione zdrewniałych końcówek). Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i dusimy około 5-7 minut na wolnym ogniu. 
- Jednocześnie wykładamy na talerz i rybę i cieplutkie szparagi. 

Smacznego:)

Fish and zielone szparagi


sobota, 11 maja 2013

Francuskie tartaletki z zielonymi szparagami, szynką parmeńską i serowym sosem

Delikatne ciasto francuskie, cudownie aksamitny sos serowo śmietankowy na żółtkach, zielone szparagi i szynka parmeńska. Delikatna i chrupiąca przystawka na ciepło i na zimno. 

Francuskie tartaletki z zielonymi szparagami





opakowanie ciasta francuskiego
2 żółtka
50 ml śmietanki
50 g sera żółtek o łagodnym smaku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
zielone szparagi
kilka plasterków szynki parmeńskiej










- Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na 12 kwadratów. 
- Do miski wbijamy 2 żółtka, wlewamy śmietankę i ścieramy ser. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Miskę ustawiamy nad kąpielą wodną. Cały czas mieszamy sos, aby nie zrobiła się jajecznica. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmujemy w ognia. 
- Sosem smarujemy kawałki ciasta francuskiego, zostawiając rancik o szerokości pół centymetra. 
- Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i przecinamy pod kątem na połowy. Co drugą część szparagi owijamy szynką parmeńską. Tak przygotowane szparagi układamy na cieście francuskim z sosem. 
- Pieczemy w temp 180 C przez około 20 minut.

Smacznego:)

Francuskie tartaletki z zielonymi szparagami



Zupa z białymi szparagami i młodym kalafiorem

Bulion z białymi szparagami i młodym kalafiorem oraz świeżym lubczykiem. Nic bardziej wiosennego.  Niezakłócony smak młodych warzyw, a w tle delikatny drobiowy wywar. 

Zupa z białymi szparagami i młodym kalafiorem




2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
1/2 pęczka zielonej pietroszki
2 młode pory
2 gałązki lubczyku
1 szyja z indyka
sól
liść laurowy
ziele angielskie
1 młody kalafior
pęczek białych szparagów








- Marchewkę, seler, pietruszkę oraz por dokładnie myjemy, obieramy i wkładamy do garnka. Dodajemy zieloną pietruszkę, lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy zimną wodą. Doprawiamy solą i dokładamy umytą szyję z indyka. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 1-2 godziny. 
- Po ugotowaniu przecedzamy bulion i dokładamy do niego obrane i umyte białe szparagi oraz podzielony na cząstki młody kalafior. Gotujemy około 20 minut. 

Do zupy nie dodajemy ani śmietany, ani ryżu, makaronu czy ziemniaków. Chodzi o to, aby bulion nabrał smaku młodych warzyw i aby cały czas pozostał cudownie lekki i świeży. 

Smacznego:)

Zupa z białymi szparagami i młodym kalafiorem


Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

Niech tradycji stanie się zadość, czyli ciasto z rabarbarem. Cudownie maślany półkruchy spód, owoce rabarbaru w brązowym cukrze i soku malinowym oraz delikatna piana z białek. Oto orzeźwiająca zapowiedź upalnych dni. 

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką



2,5 szkl mąki pszennej
250 g masła
5 jajek
1 szkl cukru
1/4 szkl brązowego cukru
2 łyż proszku do pieczenia
1 kg rabarbaru
2 łyżki soku malinowego
1 łyżeczka octu winnego
lody waniliowe










- Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej mocno schłodzone masło, 1/2 szkl cukru i proszek do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek i żółtka dodajemy do ciasta. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
- Rabarbar dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Na patelnię wlewamy sok malinowy, wsypujemy kawałki rabarbaru i brązowy cukier. Smażymy przez chwilę. Zdejmujemy rabarbar z patelni, a pozostały sok redukujemy o połowę - będzie idealnym sosem do lodów.
- Wyciągamy ciasto z lodówki i rozkładamy równą warstwą na dnie blaszki. Na ciasto wykładamy rabarbar.
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Ubijamy do momentu, aż będą szkliste. Na koniec ubijania dodajemy ocet.
- Pianę z białek wykładamy na rabarbar.
- Ciasto pieczemy w temp 170 C przez około 40 minut. Nie używamy termoobiegu i uważamy, aby piana się nie przypaliła.
- Po ostudzeniu ciasto można podawać z lodami waniliowymi i ciepłym sosem.

Smacznego:)



Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

środa, 8 maja 2013

Ciacho to mojito

Ciacho pro prostu mojito, choć wcale nie takie po prostu. Po pierwsze to mamy biszkopt nasączony ponczem z limonki, cukru pudru i białego rumu. Następnie pastę z białej czekolady z miętową nutą. Kolejno, puszysty krem z serka i kremówki o dość intensywnym limonkowym smaku. To wszystko wieńczy ostatnia warstwa biszkoptu i galaretka mojito firmy Winiary:) 
Ciasto jest delikatne, smakuje jak prawdziwe mojito, gorąco polecam... ja i wszyscy, którzy już zjedli całą blachę. 


Biszkopt:
6 jajek
Ciacho to mojito
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
4 łyżki cukru pudru
sok z dwóch limonek
50 ml białego rumu (opcjonalnie wódki)

Masa z białej czekolady
100 g miętusów
1 łyżka cukru pudru
100 g białej czekolady
kilka łyżek śmietanki kremówki
kilka łyżek mleka

Krem limonkowy:
150 ml śmietanki kremówki
500 g serka potrójnie mielonego
2 łyżki cukru pudru
skórka z dwóch limonek
1 łyżka soku z limonki

2 galaretki mojito

do dekoracji kilka plasterków limonki i kilka listków świeżej mięty

Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Kiedy białka połączą się z cukrem sukcesywnie dodajemy żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Piekarnik nagrzewamy do 170 C i pieczemy biszkopt przez około 30 minut (bez termoobiegu, do suchego patyczka).  Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przecinamy na dwie warstwy.

Poncz:
- Limonki dokładnie myjemy. Ścieramy z nich skórkę, ale bez białej błony. Rolujemy je i wyciskamy sok. Dodajemy do niego cukier puder i rum. Wszystko dokładnie mieszamy i nakładamy pędzelkiem na pierwszą warstwę biszkoptu.

Masa z białej czekolady:
- Do rondelka wlewamy kilka łyżek mleka i kilka łyżek śmietanki, a następnie wsypujemy miętusy. Gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym cukierki się rozpuszczą. W razie potrzeby można uzupełnić płyn odrobiną mleka. Kiedy cukierki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia masę i dodajemy połamaną białą czekoladę. Mieszamy wszystko, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną masę wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu nasączonego ponczem.

Krem limonkowy:
- Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy stopniowo cały serek i startą skórkę z limonki i 1 łyżkę soku. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i wykładamy na warstwę z białej czekolady i mięty.

Całość przykrywamy drugą warstwą biszkoptu.

We wrzącej wodzie dokładnie rozpuszczamy galaretki. Zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Kiedy galaretka osiągnie taki stan, wylewamy ją na sam wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy na całą noc do lodówki.

Po wyjęciu i pokrojeniu można kawałki ciasta udekorować cieniutko pokrojoną limonką i świeżymi listka mięty.

Smacznego:)

Ciacho to mojito

Ciacho to mojito