piątek, 29 marca 2013

Jajka z jajkami na jajkach czyli sos tatarski

Nic bardziej oczywistego, niż fakt, że sos tatarski jest tak pyszny. Skoro do jajek (z których zrobiony jest majonez) dodajemy jajka (gotowane na twardo i szatkowane) i układamy na świeżo gotowanych jajkach. No dobrze można i na pasztecie i na pieczonej szynce i na łososiu i na frytkach nawet można. Więc jak tu żyć bez sosu tatarskiego. 


Sos tatarski



100 ml majonezu
4 ogórki konserwowe
garść pieczarek konserwowych
3 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz (świeżo mielony)

opcjonalnie:
koperek
szczypiorek
konserwowa cebulka
1 łyżeczka musztardy
chilli







- Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Pieczarki siekamy na drobno.
- Jajka obieramy i kroimy w kostkę.
- Wszystko dodajemy do majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem oraz łyżeczką musztardy. Posypujemy świeżymi ziołami.

Smacznego:)

Sos tatarski



Sos tatarski

Barszczyk czerwony czysty - z suszoną śliwką i jabłkiem

Wegetariańska wersja klarownego barszczu czerwonego. Słony wywar warzywny ze słodkimi buraczkami, ostrym czosnkiem i kwaśnym jabłkiem, doprawiony czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem z odrobiną octu winnego, suszonymi grzybkami i suszoną śliwką. Najlepszy na drugi dzień, dlatego na jego przygotowanie warto zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Podane proporcje to około 2 - 2,5 l barszczu. 



Barszcz czerwony


1,5 - 2 kilogramów buraków czerwonych
(ja wybieram te mniejsze)
3 marchewki
2 pietruszki
1 por
1 cebula
1 seler
sól
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 jabłko
kilka suszonych prawdziwkóe
2-3 suszone śliwki
2-3 ząbków czosnku
250 ml soku z buraków
(może być własnej roboty, może być kupny - tylko uwaga, żeby nie był solony)





- Buraki dokładnie myjemy, nieobrane gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Gorące buraki wyciągamy z gorącej wody (nie wylewamy jej) i od razu zalewamy zimną wodą. Dzięki temu skórka idealnie odejdzie i w ciągu kilku chwil buraczki będą obrane.
- Marchewkę, por, seler, pietruszkę i cebulę obieramy, myjemy i wkładamy do garnka. Do tego samego garnka przekładamy obrane buraczki. Całość zalewamy wodą z gotowania buraków (dlatego ważne jest, aby buraki dokładnie umyć- w innym wypadku w wodzie będzie piasek) i dolewamy zimnej wody tak dużo, aby wszystkie warzywa były przykryte. Solimy i wlewamy ocet. Ustawiamy na mały gaz i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać - barszczu nie można zagotować! Wyłączamy, odstawiamy na kilka godzin.
- Po kilku godzinach wyciągamy buraczki i warzywa, a do wywaru buraczkowego wlewamy sok z buraków. Dokładamy grzybki, śliwki i przecięte na pół jabłko. Czosnek kroimy na kilka części i również wkładamy do wywaru. Na wolnym ogniu gotujemy około 2 godzin, w połowie dosypujemy pieprz.
- Podajemy na gorąco z krokietami, pasztecikami lub sam na sam.

Smacznego:)

Barszcz czerwony

Sałatka postna

Jedna z ulubionych sałatek jajecznych mojego męża. Chrupiąca i ostra pora, łagodny ser i kruche kwaśne ogórki. Bardzo szybka w przyrządzeniu. Właściwie wystarczy wszystko pokroić i wymieszać. 


Sałatka postna


100 g sera żółtego
4 jajka ugotowane na twardo
1 por
4 ogórki konserwowe
sól
pieprz do smaku
kilka łyżek majonezu
1/2 łyżeczki musztardy













- Por przecinamy na pół, płuczemy i kroimy w cienkie paski, solimy i odstawiamy na chwilę.
- Ser kroimy w drobną kostkę. Jajka obieramy i szatkujemy.
- Ogórki kroimy w drobną kostkę. Pokrojone składniki dodajemy do pora i mieszamy.
- Majonez łączymy z musztardą i szczyptą pieprzu. Powstały sos dodajemy w pokrojonych składników.

Dla wzbogacenia można dodać ziemniaki gotowane w mundurkach lub zamienić ogórki konserwowe na kiszone. Należy jednak pamiętać, żeby nie były miękkie i wodniste, bo wtedy sałatka nam popłynie.

Smacznego:) 

Sałatka postna


czwartek, 28 marca 2013

Tort "trzy czekolady"

Tort pełen czekolady - białej, gorzkiej i mlecznej. Dwa biszkopty, dwa kremy i jedna mleczna polewa. Coś dla czekoladowych łasuchów, które lubią spędzić trochę czasu w kuchni. Biszkopty piekę w tortownicy, o średnicy 25 cm.

Biszkopt biały
2 jajka
Tort "trzy czekolady"

1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej

Biszkopt kakaowy
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl kakao

Krem biały
300 g białej czekolady
400 g śmietanki 36%

Krem ciemny
200 g czekolady gorzkiej 74 %
400 g śmietanki 36%

Polewa
400 g czekolady mlecznej
100g śmietanki
50 ml mleka
50 g masła

Do nasączenia: 500 ml aroniówki

Biszkopt biały
- Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
- Do ubity białek dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy na wolnych obrotach.
- Następnie do masy przesiewamy mąkę i mieszamy szpatułką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i pieczemy około 15 minut - do suchego patyczka.

Biszkopt kakaowy

- Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
- Do ubity białek dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy na wolnych obrotach.
- Następnie do masy przesiewamy mąkę z kakao i mieszamy szpatułką.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i pieczemy około 25 - 30 minut - do suchego patyczka.

Biszkopty odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt kakaowy dzielimy na dwie części. Każdy biszkopt nasączamy aroniówką.

Krem biały
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Śmietanę ubijamy na wolnych obrotach na sztywno.
- Dwie łyżki śmietany mieszamy z przestudzoną białą czekoladą. Powstałą masę mieszamy z resztą bitej śmietany.  

Krem ciemny
- Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Śmietanę ubijamy na wolnych obrotach na sztywno.
- Dwie łyżki śmietany mieszamy z przestudzoną białą czekoladą. Powstałą masę mieszamy z resztą bitej śmietany.  

Na ciemny biszkopt wykładamy krem z gorzkiej czekolady i przykrywamy go białym biszkoptem. Kolejna warstwa to krem z białej czekolady. Wszystko wieńczymy ciemnym biszkoptem. Całość wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

W tym czasie rozpuszczamy (w kąpieli wodnej) wszystkie składniki na polewę. Delikatnie mieszamy je, aby się połączyły. Ciepłą polewą dekorujemy tort.  Wstawiamy do lodówki na całą noc.

Jeżeli kremy po przyrządzeniu będą zbyt rzadkie warto włożyć je na chwilę do lodówki.


Smacznego:)


Tort "trzy czekolady"

Tort "trzy czekolady"



Ciacho kokosowo - ananasowe

Pyszne ciasto z morzem wiórków kokosowych i soczystego ananasa. Wilgotne, nie za słodkie. W sam raz na pierwsze dni słońca. Delikatne i pełne zwykłych - niezwykłych aromatów. Przepis znalazłam tu everyday cooking. Szczerze polecam - ciacho pychota. Ja robiłam je na tortownicę 25 cm, więc ciut zwiększyłam proporcje.



Ciasto kokosowo - ananasowe
220 g miękkiego masła 

220 g cukru
330 ml kwaśnej śmietany
300 g mąki pszennej
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
200 g wiórków kokosowych
350 g świeżego ananasa














- Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy 1 łyżkę mąki i stopniowo po 1 jajku, cały czas miksujemy (na wolnych obrotach, żeby masa się nie zważyła).
- Kiedy jajka połączą się z masłem i cukrem dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Następnie dosypujemy wiórki kokosowe. Masa może się wydawać gęsta, ale tak ma właśnie być.
- Na koniec dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa i łyżkę mieszamy masę.
- Tortownicę smarujemy masłem i opruszamy mąką. Masę wykładamy na tortownicę i wyrównujemy wierzch łyżką.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C przez 65 - 75 minut. Do suchego patyczka.
- Podajemy posypane cukrem pudrem.


Smacznego:)

Ciasto kokosowo - ananasowe

Ciasto kokosowo - ananasowe

Domowe burgery drobiowe

Małe "conieco" dla wielbicieli burgerów. Domowy fast food. Burgery z mielonego mięsa drobiowego, doprawione na ostro. Podawane w razowej bułce w towarzystwie sałaty rzymskiej, pomidorów i musztardy. Coś dla tych, którzy lubią wiedzieć, co zjadają w hamburgerze.


Domowe burgery drobiowe


2 bułki

2 łyżki musztardy
kilka liści sałaty
kilka pomidorków
200 g mięsa z udek kurczaka
(można użyć gotowego mięsa drobiowego, ale warto sprawdzić jego skład)
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
ostra mielona papryka
majeranek
kilka kropli sosu worcester
(opcjonalnie)








- Mięso płuczemy, osuszamy i mielimy na średnich oczkach.
- Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, majeranek, dolewamy kilka kropli sosu worcester. Mięso wyrabiamy na gładką masę. 
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Formujemy burgery wielkości naszych bułek i smażymy na niedużym ogniu do momentu, kiedy się zrumienią. Jeżeli uformowaliśmy dość grube burgery warto pod koniec smażyć je pod przykrycie, żeby mięso w środku było upieczone. Burgery zdejmujemy z ognia i pozwalały im chwilę odpocząć.
- Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą, układamy liście sałaty, następnie burgery, a na niech pokrojone w talarki pomidory. Całość przykrywamy wierzchem bułki. 

Smacznego:)  

Domowe burgery drobiowe



biała kiełbasa z cebulą i papryką

Tradycyjna biała kiełbasa, tym razem smażona wraz z cebulą i czerwoną papryką. Aromatyczna kiełbasa i warzywa doprawione chilli, czosnkiem, majerankiem i musztardą. Nie tylko na Wielkanocne śniadanie.




Biała kiełbasa z cebulą i papryką


4 białe kiełbasy surowe

4 białe cebule
2 czerwone słodkie papryki
1 chilli
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
1 łyżka majeranku










- Białe kiełbasy bardzo ostrym nożem przekrawamy na pół. 
- Na patelnie rozgrzewamy olej z masłem. Przeciętą częścią układamy białą kiełbasę na patelni i rumienimy na złoty kolor. Kiedy kiełbasa się zrumieni zdejmujemy ją z patelni. 
- Na tę samą patelnię wkładamy pokrojoną w półtalarki cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Solimy, doprawiamy majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę dusimy do miękkości. 
- Pod koniec duszenia cebuli dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę i chilli. Na wierzchu układamy białą kiełbasę (żeby się jeszcze pogrzała).
- Całość już na talerzu posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

W trakcie smażenia cebulę można podlać odrobiną piwa lub białego wina.

Smacznego:)

Biała kiełbasa z cebulą i papryką


 

środa, 27 marca 2013

Sałatka śledziowa z czerwoną cebulą, jajkiem i ziemniaczkami

Sałatka śledziowa z czerwoną cebulką, ziemniaczkami i jajkiem. Słone śledzie, ostro - słodka cebula z octem winnym i miodem, ziemniaki gotowane w mundurkach, musztarda i jajko na twardo. Rybna przekąska, nie tylko w trakcie postu. 

Sałatka śledziowa


3 filety śledziowe solone

2 cebulki czerwone
4 ziemniaki
2 jajka
1 łyżeczka octu winnego
1/4 łyżeczki miodu lub cukru
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczki oliwy












- Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy bez obierania w osolonej wodzie.
- Śledzie solone lekko płuczemy z zalewy i kroimy w cienkie paseczki.
- Cebule kroimy w piórka lub kostkę, zalewamy octem oraz miodem, doprawiamy odrobiną soli i musztardy. Odstawiamy na chwilkę.
- Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie.
- Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Układamy na talerzu.
- Cebulę mieszamy ze śledziami i układamy na ziemniaczkach.
- Jajka kroimy w ćwiartki i układamy między śledziami.
- Całość możemy skropić odrobiną oliwy.

Smacznego:)

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa


Kacze udka w majeranku i cebuli

Rumiane kacze udka, marynowane w majeranku i kolorowym pieprzu, długo duszone w sosie z cebuli. Podawane na pure ziemniaczanym z gałką muszkatołową. Propozycja na Wielkanocny obiad. 

Kacze udka w majeranku i cebuli



2 kacze udka

1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
szczypta soli
2 cebule
500 ml bulionu
odrobina oliwy

Pure ziemniaczane:
3-4 duże ziemniaki
1/4 szkl mleka
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta świeżo mielonego pieprzu





- Udka dokładnie płuczemy, osuszamy i nacieramy majerankiem i rozgniecionym kolorowym pieprzem oraz solą. Odstawiamy na noc do lodówki.
- Na drugi dzień rozgrzewamy oliwę na patelni i na rozgrzaną układamy udka. Pozwalamy im się dobrze zrumienić z obu stron (na średnim ogniu trwa to około 10 - 15 minut na stronę). Następnie odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu.
- Cebulę kroimy w bardzo dużą kostkę i dokładamy do udek. Smażymy około 1 minuty i zalewamy wszystko połową bulionu. Przykrywamy i zmniejszamy gaz. Kiedy bulion się zredukuje, dolewamy drugą połowę i ponownie przykrywamy. Duszenie powinno potrwać około 1 -2 godzin.
- W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dolewamy mleko i dokładamy masło. Całość ubijany na puszystą masę. Pod koniec ubijana ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej i dodajemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
- Na talerz wykładamy pure, podlewamy je sosem z duszenia kaczki i cebuli. Obok układamy zrumienione udka.

Smacznego:)

Kacze udka w majeranku i cebuli

Klasycznie - po grecku

Klasyczna sałatka grecka. Świeże i słodkie pomidory, słona feta, wytrawne oliwki i soczyste ogórki, ostra czerwona cebula - a to wszystko w towarzystwie suszonego oregano oraz oliwy z oliwek. Sałatka pełna słońca i nadziei. 


Klasyczna sałatka grecka



5 dojrzałych pomidorów

1 czerwona cebula
200 g sera feta
(ja wolę ten twardy)
200 g oliwek
(ja wolę zielone, ale mogą być czarne)
1 długi ogórek
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

szczypta suszonego oregano














- Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki lub ósemki i układamy na talerz.
- Ogórki obieramy ze skóry, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w półplasterki. Układamy obok pomidorów.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy obok pomidorów i ogórków.
- Ser feta kruszymy na warzywa.
- Oliwki wykładamy na pozostałe składniki znajdujące się na talerzu.
- Całość posypujemy oregano i polewamy oliwą z oliwek.

Smacznego:)

Klasyczna sałatka grecka

Klasyczna sałatka grecka

Klasyczna sałatka grecka

wtorek, 26 marca 2013

Kurczak z pomarańczami i ananasem

Słodki i słony, a do tego lekko pikantny kurczak w towarzystwie kwaskowatego ananasa i soczystej słodkiej pomarańczy. Szybko smażone, z lekkim sosem z soków owocowych i sosu sojowego. Kolorowe, pełne smaku... aż się tęskni do lata. 

Kurczak z pomarańczami i ananasem



200 g mięsa z kurczaka 
1/4 ananasa świeżego
1 pomarańcza
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
3 młode cebulki szczypiorkowe
2 cm imbiru
1 czerwone chilli
1/2 żółtego chilli
szczypiorek
sól
1 łyżka sosu sojowego
1/2 szl bulionu
1 łyżka skrobi kukurydzianej







- Mięso z kurczaka dzielimy na małe kawałki (3x3), solimy i odstawiamy na chwilę.
- Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy środek i kroimy w kostkę.
- Pomarańcza obieramy ze skóry i błon i wykrawamy miąższ. Ananasa mieszamy z pomarańczą.
- Chilli czerwone i żółte siekamy, połowę dodajemy do kurczaka, połowę do owoców. 
- Marchewkę oraz seler kroimy w słupki, cebulę w półtalarki.
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wkładamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu do momentu, kiedy się zrumieni, następnie dodajemy imbir, marchewkę, seler i cebulę i zostawiamy na ogniu na około 1-2 minuty (cały czas mieszamy, żeby się nie przypaliło).
- Po chwili wlewamy sos sojowy i dodajemy owoce. Smażymy około 1 minuty.
- W bulionie rozprowadzamy skrobię kukurydzianą i dodajemy do kurczaka z warzywami i owocami. Pozwalamy się temu wszystkiemu zagotować, a następnie od razu wyłączamy.
- Podajemy z ryżem, makaronem chińskim lub ulubionym białym pieczywem.

Smacznego:) 




poniedziałek, 25 marca 2013

Kacze piersi z chilli i słodkimi warzywami

Aromatyczne piersi kaczki doprawione chilli, imbirem i czosnkiem, smażone w towarzystwie słodkich warzyw - cebuli, marchewki i kapusty pekińskiej. Szybkie smażenie kaczki pozwoliło zachować wszystkie smaki. Dzięki błyskawicznej obróbce warzywa pozostały jędrne i smakowite. Proste i błyskawiczne danie. 



Kaczka z chilli i słodkimi warzywami



2 piersi kacze ze skórą
3 cm imbiru
1/4 łyżeczki grubej soli
4 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 marchewka
2 czerwone cebule
8 liści kapusty pekińskiej
1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 szklanka bulionu kaczego









- Piersi myjemy, osuszamy i kroimy (razem ze skórą i tłuszczem) na bardzo cieniutkie plasterki (2-3 mm). Doprawiamy solą i odstawiamy na chwilę.
- Chilli siekamy drobno, imbir kroimy na cieniutkie paseczki, czosnek przeciskamy przez prasę.
- Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka, a kapustę w kwadraty (3x3).
- Na rozgrzaną patelnię układamy pokrojoną pierś kaczki i pozwalamy jej się zrumienić z obu stron. Rumienimy na w miarę dużym ogniu. Kiedy kaczka będzie rumiana dodajemy czosnek, chilli, cebulę oraz imbir i przesmażamy. Po chwili dodajemy marchewkę, a 5 minut później kapustę pekińską. Całość podlewamy sosem sojowym i połową bulionu - zostawiamy na ogniu.
- W drugiej części bulionu rozpuszczamy skrobię kukurydzianą i dodajemy do powstałego sosu. Zmniejszamy ogniu i gotujemy jeszcze kilka minut.

Można podawać kaczkę z makaronem chińskim lub ryżem.

Smacznego:)

Kaczka z chilli i słodkimi warzywami

niedziela, 24 marca 2013

Jajka zapiekane na szynce

Jajka przygotowane w dość popularny sposób - zapiekane w piekarniku, w foremce do babeczek wyłożonej szynką. Sedno sprawy kryje się w rodzaju szynki, temperaturze zapiekania, dodatkach smakowych, no i najważniejsze w jakość zapiekanych jaj. Dziś polecam szynkę wieprzową gotowaną, jajka od wiejskiej kurki, szczypiorek, chilli i odrobinę białego pieprzu. Jajka pieczone w temperaturze 180 C przez około 7 minut, czyli na miękko.



Jajka zapiekane na szynce




2 plasterki szynki
2 jajka
1 łyżeczka kolorowego świeżego chilli
szczypta soli
1 łyżka szczypiorku
szczypta białego pieprzu


- Foremkę do babeczek wykładamy plastrami szynki, w taki sposób, aby utworzyły koszyczki.
- Na dno koszyczków z szynki układamy odrobinę szczypiorku.
- Do każdego koszyczka wbijamy jedno jajko. 
- Wierzch jajek posypujemy pieprzem, posiekanym chilli i szczypiorkiem.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i pieczemy przez około 7 minut. Warto do piekarnika zaglądać - nie wszystkie jajka są tej samej wielkości i mogą się ścinać w różnym czasie. Będą gotowe, kiedy białko w okół żółtka będzie ścięte, ale żółtko pozostanie jeszcze płynne. Tym, którzy nie przepadają za jajkami na miękko, polecam zostawienie jajek w piekarniku, do momentu, kiedy żółtko się zetnie. Jajka można spokojnie podglądać - otwieranie piekarnika im nie zaszkodzi:)

- Podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika. 

Smacznego:)

Jajka zapiekane na szynce

sobota, 23 marca 2013

Zupa mocno grzybowa

Uwielbiam grzyby... suszone, duszone, smażone, pieczone - pod każdą postacią. Nie umiem się im oprzeć i zimą i latem, nie wspominając o jesieni. Dlatego niech nie dziwi was zupa grzybowa tydzień przez Wielkanocą. Aromatyczna, intensywna w smaku, z nutą rozmarynu i ziemniaczkami.




Zupa mocno grzybowa
100 g suszonych grzybów
(prawdziwki, podgrzybki)
1 cebula
4 łodygi selera naciowego
1 łodyżka rozmarynu
1 łyżka solonego masła
sól
świeżo mielony pieprz
kilka ziemniaków
łyżka śmietany (dla chętnych)













- Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka godzin. 
- Po kilku godzinach (jak grzyby zmiękną) przelewamy całą zawartość miski do garnka (razem z wodą), dolewamy gorącej wody (tak, aby grzyby były przykryte 1 centymetrem wody) i gotujemy około 1 godziny.
- Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz seler naciowy. 
- Do garnka z ugotowanymi grzybami dokładamy cebulę i seler, dodajemy rozmaryn, sól, pieprz oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy około godziny. 
- Podajemy ze świeżym szczypiorkiem i dla chętnych ze śmietaną.

Smacznego:)


Zupa mocno grzybowa

Zupa mocno grzybowa

Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie

Delikatny cytrynowy kurczak. Chrupiąca skórka, delikatny posmak rozmarynu i czosnku. Wolno pieczony, bez termoobiegu. Świeże zioła, aromatyczny czosnek i cierpliwość - klucz do sukcesu!

Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie





2 kg udek z kurczaka
2 cytryny
1 łyżka soli gruboziarnistej
1 łyżeczka białego pieprzu
5 ząbków czosnku
4-5 gałązek rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek











- Kurczaka dokładnie płuczemy i osuszamy. 
- Na dnie naczynia do pieczenia rozsmarowujemy łyżkę oliwy, układamy trzy gałązki rozmarynu i pociętą na plasterki połowę cytryny. 
- Na rozmaryn układamy kurczaka. 
- Do miski wsypujemy sól, przeciskamy przez prasę dwa ząbki czosnku, dokładamy listki z 3 gałązek rozmarynu, wlewamy łyżkę oliwy i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy i nacieramy marynatą kurczaka. 
- Pozostałe ząbki czosnku dzielimy na połówki i wciskamy między udka. 
- Drugą cytrynę obieramy z skórki, kroimy na mniejsze części i układamy w lukach pomiędzy mięsem. 
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i pieczemy dwie godziny. Nie używając termoobiegu! :)

Smacznego:)

Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie

Jajka zawijane na majonezie chrzanowym

Gotowane wiejskie jajka, zawijane w aromatyczną szynkę dojrzewającą, w towarzystwie świeżego, zielonego szczypiorku. Całość ułożona na domowym majonezie z tych samym jaj, połączonym z odrobiną świeżo startego chrzanu.


Jajka na chrzanowym majonezie


Domowy majonez z chrzanem

1 żółtko  
10 łyżek oleju
1/2 łyżeczki musztardy
(jak wybieram ostrą)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soku z cytryny
3 cm świeżego chrzanu

4 jajka
100g szynki dojrzewającej
pęczek szczypiorku







- Przygotowujemy domowy majonez wg tego przepisu.
- Chrzan ścieramy na drobnych oczkach i dodajemy na sam koniec do majonezu. Odstawiamy na chwilę.
- Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie.
- Szynkę kroimy na cieniutki paseczki.
- Pędy szczypiorku kroimy na 4-5 cm kawałki.
- Jajka obieramy ze skorupek i dzielimy na ćwiartki. Każdą ćwiartkę obkładamy szczypiorkiem i owijamy szynką.
- Na talerzu układamy majonez z chrzanem, a następnie owinięte jajka. 

Smacznego:)

Jajka na chrzanowym majonezie



 
 
 

piątek, 22 marca 2013

Chleb na piwie

Pyszny pszenny chleb na piwie. Chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga zakwasu ani zaczynu z drożdży. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i ulubionym piwem... i w sumie gotowe! Przepis pochodzi z książki  "Tradycyjne pieczywo" E. Trojan. Niestety proporcje w niej podane nie pozwalają na wyrobienie gładkiego ciasta, dlatego odrobina moich modyfikacji.


Chleb na piwie



800 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki cukru
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml piwa
2 łyżki roztopionego masła
olej do wysmarowania foremki













- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem.
- Dolewamy piwo i wyrabiamy gładkie, lekkie ciasto, które odchodzi od rąk i miski.
- Ostawiamy na chwilę w ciepłe miejsce.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 C.
- Chleb układamy na blasze wysmarowanej olejem lub oliwą. Uformowany bochenek smarujemy roztopionym masłem (można posypać go ulubionymi ziołami lub grubą solą).
- Pieczemy przez około 1 godzinę.

Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią ciepły chleb - przepis nie zawiera drożdży, więc bez większych konsekwencji dla naszego zdrowia można go jeść na ciepło.

Smacznego:) 

Chleb na piwie

Czekoladowe ciastka dla potwora

Ciastka z taką liczbą czekolady, że aż strach. Mleczna, gorzka, biała - dla każdego coś dobrego! Ciastka, które się kocha od pierwszego kęsa. Przepis, po mały śledztwie, znalazłam na blogu bistromama.pl, trochę dostosowałam go do swojej kuchni i wyszło cudo. Czekoladowa bajka!

Czekoladowe ciastka dla potwora





200 g czekolady gorzkiej 74 %
200 g czekolady mlecznej
160 g cukru
110 g mąki pszennej razowej
2 jajka
60 g masła
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 laski wanilii









- W kąpieli wodnej (miskę ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, ale tak aby nie dotykała lustra wody) roztapiamy 100 g czekolady gorzkiej i 100 g czekolady mlecznej wraz z masłem i ziarnami wanilii.
- W tym samym czasie ubijamy dwa całe jajka z cukrem na gładką, puszystą masę.
- Roztopioną czekoladą zdejmujemy z kąpieli wodnej i zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
- Odmierzamy mąkę, a następnie mieszamy ją z solą i proszkiem do pieczenia.
- Przestudzoną czekoladę z masłem dodajemy do masy jajecznej. Cały czas mieszając wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 
- Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (100 g gorzkiej i 100 g mlecznej). Całość mieszamy łyżką.
- Na blachę wykładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową, a następnie łyżeczką nakładamy porcje ciasta. Warto zostawić między porcjami odstępy, gdyż ciastka urosną i rozleją się. 
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni C. Jeżeli lubimy ciastka mocno kruche zostawiamy je w piekarniku na 20 minut, jeżeli zależy nam na miękkim wnętrzu wyciągamy je po 13-15 minutach. Nie należy się przejmować, jeżeli ciastka po wyciągnięciu będą miękkie (mogą się wydawać niedopieczone), ale stwardnieją wciągu kilku minut. 
- Najlepsze są kiedy już wystygną. Ale na pocieszenie powiem, że stygną wciągu kilku minut.

Smacznego:)

Czekoladowe ciastka dla potwora

Czekoladowe ciastka dla potwora

Czekoladowe ciastka dla potwora

czwartek, 21 marca 2013

Zapiekanka na bakłażanie

Jak odchudzić zapiekankę? Bakłażanem! Zapiekanka z grillowanego bakłażana z aromatycznym i soczystym kurczakiem, słodką cebulką i marchewką, pomidorkami koktajlowym, czosnkiem i morzem zielonej pietruszki. Chuda odpowiedź na mączną i pełną kalorii zapiekankę z makaronem i żółtym serem. 


Zapiekanka na bakłażanie





500 g filetów z udek kurczaka
1 duża cebula
2 małe marchewki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonej bazylii
200 g mozzarelli
10 szt pomidorków koktajlowych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szkl bulionu
1/2 łyżeczki płatków chilli







- Kurczaka płuczemy i kroimy w kostkę 2x2 cm.
- Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, doprawiamy go solą, chilli oraz bazylią, smażymy kilka minut.
- Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i cebulę oraz posiekany czosnek, smażymy aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu podlewamy bulionem.
- Na koniec dodajemy pomidorki koktajlowej - przekrojone na pół, zieloną pietruszkę - posiekaną i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem gotujemy przez 5-7 minut.
- Bakłażana kroimy na kilkumilimetrowe krążki i smażymy na patelni - najlepiej grillowej i suchej.
- Na dnie naczynia do zapiekana, wysmarowanego odrobiną oliwy z oliwek, układamy bakłażana. Zalewamy sosem z kurczakiem, całość przykrywamy mozzarellą. Takie warstwy układamy do wyczerpania składników.
- Całość zapiekamy pod grillem, aż wierzchnia warstwa sera zrumieni się.

Smacznego:)

Zapiekanka na bakłażanie

Zapiekanka na bakłażanie

Zapiekanka na bakłażanie