Rewelacyjny przepis na truskawki. Nic dodać, nic ująć. Lekka, puszysta bita śmietana kremówka, kruche i słodkie bezy oraz soczyste lekko kwaskowate truskawki. Cudo nad cudami.Poniżej proporcje na sześć porcji.
Bałagan w Eton |
4 duże bezy
500 g truskawek
300 ml śmietany kremówki
- Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy ręcznie lub na wolnych obrotach na sztywno.
- Do bitej śmietany dodajemy pokruszone bezy.
- Następnie płuczemy truskawki, osuszamy je i pozbawiamy szypułek. Kroimy na połowy i dodajemu do masy.
- Całość delikatnie mieszamy, aby truskawki nie puściły zbyt wiele soku.
- Nakładamy do pucharków i dekorujemy resztkami pokruszonej bezy i truskawkami.
- Ci, którzy mają silną wolę i dadzą radę poczekać mogą schować deser do lodówki, ci którzy nie mają tyle cierpliwości mogą zjeść od razu.
Smacznego:)
Bałagan w Eton |
Bałagan w Eton |
Mój ulubiony deser! Z wieloma owocami już go jadłam ale z truskawkami jest najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńW Eton moglabym nawet sprzatac, tak tam ladnie ;)
OdpowiedzUsuńA dobry balagan nie jest zly!