Lekka galaretka z truskawkami o smaku szampana. Przy odrobinie szczęścia i wprawy udaje się zachować bąbelki szampańskie. Aromatyczny, lekkie i orzeźwiające - idealne na ciepłe dni lata.
Szampańska galaretka truskawkowa |
300 ml szampana - wina musującego
500 g truskawek
2 łyżki żelatyny
1 łyżeczka cukru z wanilią
- Truskawki dokładnie płuczemy, obieramy z szypułek i delikatnie układamy w kieliszkach.
- W kubku rozrabiamy żelatynę z 1/4 szkl gorącej wody. Dodajemy cukier z wanilią i mieszamy do momentu, w którym i cukier i żelatyna rozpuszczą się.
- Otwieramy wino musujące i przelewamy do wysokiego naczynia. Dolewamy rozpuszczoną żelatynę z cukrem i energicznie mieszamy.
- Przygotowanym płynem zalewamy truskawki w kieliszkach i od razu wkładamy do lodówki.
- Zostawiamy na noc do stężenia i mocnego schłodzenia.
Smacznego:)
Szampańska galaretka truskawkowa |
Szampańska galaretka truskawkowa |
Taki prosty, a jednocześnie niezwykle wykwintny deser :)
OdpowiedzUsuń