Ot i taki pasztet sobie wymyśliłam. Drobiowy, ale nie suchy, bez wątróbki, bo chciałam aby był delikatny i aby nic nie zagłuszało smaku mięsa. Wymaga niewiele pieczenia, ale za to trochę gotowania i mielenia. Świetnie będzie smakował z ćwikłą, sosem tatarskim czy żurawiną. Rewelacyjnie sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania.
6 udek z kurczaka
1 jajko
1/4 szkl bułki tartej
sól
pieprz
liść laurowy
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
majeranek
1 cebula
1 por
pęczek natki pietruszki
Przepis:
- Udka dokładnie płuczemy i osuszamy. Warzywa obieramy i razem z udkami oraz liściem laurowy, pieprzem i zieloną pietruszką wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wody nalewamy tyle, aby przykryła produkty, nie więcej.
- Nastawiamy na mały ogień i gotujemy do miękkości. Studzimy. Warzywa wyciągamy, a mięso oddzielamy od kości.
- Kurczaka wraz ze wszystkimi warzywami mielimy na drobnych oczkach.
- Do masy mięsno-warzywnej dodajemy 1 jajko, 1 szkl wywaru spod mięsa, majeranek oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego:)
1 pietruszka
1 seler
majeranek
1 cebula
1 por
pęczek natki pietruszki
Przepis:
- Udka dokładnie płuczemy i osuszamy. Warzywa obieramy i razem z udkami oraz liściem laurowy, pieprzem i zieloną pietruszką wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Wody nalewamy tyle, aby przykryła produkty, nie więcej.
- Nastawiamy na mały ogień i gotujemy do miękkości. Studzimy. Warzywa wyciągamy, a mięso oddzielamy od kości.
- Kurczaka wraz ze wszystkimi warzywami mielimy na drobnych oczkach.
- Do masy mięsno-warzywnej dodajemy 1 jajko, 1 szkl wywaru spod mięsa, majeranek oraz bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą foremki i zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 C.
Smacznego:)
Wygląda bardzo apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie i zapraszam ponownie :)
UsuńCzy te propprcje moge zachować dla 5 udek? Mam akurat tyle, nie ukrywam, że to i tak sporo, a boję się ze i tak mi nie wyjdzie :-P
OdpowiedzUsuńTak, myślę tylko, żeby zmniejszyć ilość bułki tartej, inaczej passztet będzie zbyt suchy i nie smaczny :)
UsuńSwietny przepis. Wlasnie wyjela m paszgetz piekarnika. Jak dluvo moze stac w lodowce?
OdpowiedzUsuńOkoło 3-4 dni. Ale część pasztetu można zamrozić, jak wystygnie. Odmrożony później w lodówce będzie równie smaczny.
Usuńczy moge zamiast maszynki do miesa uzyc blendera np ? nie mam maszynki a kurczak prawie gotowy
OdpowiedzUsuńTak śmiało, tylko trzeba to zrobić dokładnie. Pozdrawiam
UsuńZrobilam z 4 wielkich udek, dalam tylko kawalek malego selera, napracowalam sie przy blendowaniu na 10 razy, wyszlo poltora keksowki- bylo warto :) !
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę, że pasztet smakował. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPasztet przepyszny! Moj pierwszy w zyciu a taki udany ! Wielkie dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował, miód na serce moje. Pozdrawiam :)
Usuń