sobota, 2 marca 2013

Razowe ślimaki z nadzieniem z bakłażana

Danie dobre na początek wiosny. Możemy przygotować je dzień wcześniej, a potem z apetytem zjadać na spacerze w lesie.


Ślimaki z bakłażanem
Ciasto:
500 g mąki pszennej razowej
1 szkl. ciepłego mleka
25 g drożdży
sól
cukier

Nadzienie:
1 bakłażan
250 g mięsa z kurczaka
1 cebula
1 łyż oregano
kilka płatków chilli
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
 10 pomidorków koktajlowych






Ciasto przygotowujemy jak normalnego drożdżowca
- z łyżki mąki, drożdży, mleka i 1 łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn
- wyrośnięty zaczyn dodajemy do pozostałej mąki z solą i wyrabiamy gładkie ciasto, które odchodzi od ręki i miski
- odstawiamy na pół godziny, aby wyrosło
W tym czasie możemy przygotować farsz:
- na patelnie z rozgrzaną oliwą przekładamy pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, doprawiamy pieprzem i solą,
- po chwili dokładamy cebulę i czosnek, a po następnych 5 minutach bakłażana
- na samym końcu dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki
- farsz odstawiamy do przestygnięcia

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąty i nakładamy na nie farsz, rolujemy dłuższą stroną, a następnie kroimy 3 - 4 cm kawałki, które układamy na blasze dość blisko siebie.

Całość pieczemy w temp 180 C przez około 30 minut.

Smacznego:)

Ślimaki z bakłażanem
Ślimaki z bakłażanem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz