piątek, 1 marca 2013

Smażone kluski z wielu warzyw

Smażone kluski to świetny sposób żeby przemycić do codziennej diety dużą ilość warzyw i cennego błonnika. Świetnie smakują na ciepło, ale nie tracą na uroku, kiedy wystygną. Polecam jako przekąskę do piwa (zamiast chipsów). Takie kluski to również świetny pomysł na danie wegetariańskie, idealne, gdy przejadły nam się kotlety sojowe.




Kluski z wielu warzyw

1 mała cukinia
4 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
1 papryka zieloną
1 papryka czerwoną
1 kalarepa
3 ząbki czosnku
1 chilli
1 łyżeczka soli
pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki w proszku
2 jajka
4 łyżki mąki razowej







- na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy i kładziemy pokrojoną w kostkę cebulę,
- chwilę później dodajemy pokrojony seler, marchewkę i kalarepę, smażymy aż warzywa zmiękną (można odrobinę podlać wodą, kiedy zaczynają się za bardzo rumienić)
- następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię - wszystko razem dusimy do miękkości z czosnkiem i chilli
- podduszone warzywa, pozbawione płynu, odstawiamy do wystygnięcia
- zimne warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 
- dodajemy jajka i mąkę oraz majeranek, bazylię i paprykę w proszku, doprawiamy do smaku
- z masy na rozgrzanym tłuszczu układamy małe kotleciki - kluseczki i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut (aż zbrązowieją z obu stron)

Ja podaję je z sosem czosnkowym:
- pół szklanki kefiru
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
- kilka listków świeżego oregano  
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby smaki się połączyły

Smacznego:)

Kluski z wielu warzyw

Kluski z wielu warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz