Jak za oknem skwar, to na obiad musi być chłodnik. Wyczekany, przechłodzony, aromatyczny i sycący. Świeży ogórek, zioła, sok z buraczków, a do tego wszystkiego młode ziemniaczki i świeże, wiejskie jajko.
Chłodnik z młodymi ziemniaczkami |
200 ml jogurtu naturalnego gęstego
300 g ogórków gruntowych
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
100 ml soku z buraków
sól
świeżo mielony pieprz
3 ząbki czosnku
300 g młodych ziemniaków
3 jajka
- Ogórki obieramy ze skórki, dokładnie myjemy i ścieramy na grubych oczkach.
- Do ogórków dodajemy jogurt i mieszamy.
- Szczypiorek i koperek siekamy na drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Zioła dodajemy do jogurtu i ogórków, zostawiając odrobinę szczypiorku do posypania.
- Do jogurtu dolewamy sok z buraków i wszystko dokładnie mieszamy.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na około dwie godziny.
- Ziemniaki dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
- Jajko gotujemy na twardo.
- Zimny chłodnik rozdzielamy na talerze. Na każdym talerzu kładziemy kilka ziemniaczków i jedno jajko pokrojone na ćwiartki. Z wierzchu posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego:)
Chłodnik z młodymi ziemniaczkami |
Wczoraj robiłam podobny, ale na maślance i podałam z jajkiem na twardo :) Mniam!
OdpowiedzUsuń