piątek, 21 czerwca 2013

Fasolka szparagowa z koperkowym vinegret

Młoda i krucha fasolka szparagowa w lekkim i orzeźwiającym sosie vinegret z dodatkiem świeżego koperku. Pyszna przekąska na lato.


Fasolka szparagowa z koperkowym vinegret



500 g fasolki szparagowej
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
1/4 łyżeczki cukru
1 łyżka świeżego koperku














- Fasolkę dokładnie myjemy, osuszamy i odcinamy jej końcówki  z obu stron. Zalewamy zimną wodą, doprawiamy solą i gotujemy przez ok 12-15 minut.
- W tym czasie przygotowujemy vinegret. Do miseczki wsypujemy sól i cukier, zalewamy je sokiem z cytryny i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie dokładamy musztardę - również mieszamy, Na końcu dolewamy oliwę i wyrabiamy na jednolity, gładki sos. Tuż przed polaniem fasolki dodajemy posiekany młody koperek.
- Fasolkę odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wykładamy do miski i polewamy sosem. 

Smacznego:) 

Fasolka szparagowa z koperkowym vinegret

2 komentarze: