środa, 16 października 2013

Świeża zupa grzybowa (prawdziwkowa)

Zupa grzybowa jest dobra o każdej porze roku, ale najlepsza jest oczywiście ta jesienna - ze świeżych grzybów, którymi pachnie cały dom. Delikatna i aromatyczna. Polecam:)

Świeża zupa grzybowa (prawdziwkowa)





300 g prawdziwków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 mały seler
2 łodygi selera naciowego
sól
pieprz
świeży tymianek
masło
oliwa
2 l bulionu








- Grzyby czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Na patelnię kładziemy łyżkę masła i odrobinę oliwy, przesmażamy na niej warzywa z wyjątkiem cebuli.Doprawiamy do smaku.
- Przesmażone warzywa zdejmujemy z patelni i kładziemy na niej cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodajemy grzyby i smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku i dokładamy tymianek
- Następnie zdejmujemy grzyby i przekładamy je do garnka, dodajemy warzywa i całość zalewamy bulionem. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu.
- Podajemy posypane zieloną pietruszką.
- Pod koniec gotowania możemy dodać odrobinę słodkiej śmietanki. Jeżeli wlejemy jej trochę więcej i zredukujemy wywar o połowę - powstanie pyszny grzybowy sos, idealny do placków ziemniaczanych.

Świeża zupa grzybowa (prawdziwkowa)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz