Niezwykle szybka, bardzo smaczna i aromatyczna przekąska. Pszenne grzanki z pastą z avocado, czerwonej cebuli, limonki i chilli. Najlepiej smakują w połączeniu z salsą pomidorową lub po prostu z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Idealne danie na przyjęcie w gronie przyjaciół, na przystawkę do meksykańskiego obiadu. Gorąco polecam, zwłaszcza w te ponure zimowe dni. Trochę słońca w kuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. A takie guacamole przypomni nam wakacje i ciepły piasek na plaży.
Grzanki z guacamole |
2 dojrzałe avocado (bardzo ważne, żeby były dojrzałe, podczas kupowania naciśnijmy je delikatnie, jeżeli ugina nam się pod palcami, śmiało kupujemy)
1 czerwona cebula
szczypta soli
kawałek żółtego chilli
kawałek czerwonego chilli
1/2 limonki
sól
- Avocado przekrawamy na pół. Z połowy bez pestki wydrążamy miąższ. Następnie w pestkę wbijamy nóż i przekręcamy ją o 180 stopni. Sama odejdzie od miąższu i będziemy mogli swobodnie wydrążyć drugą połówkę.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podobnie czynimy z chilli.
- Avocado wykładamy do miseczki, dodajemy cebulę i chilli, doprawiamy solą i limonką.
- Widelcem delikatnie rozgniatamy całą masę. Można rozgnieść ją dokładnie, ale ja lubię jak w paście wyczulane są większe kawałki avocado.
- Bułkę pszenną, ciabattę kroimy na mniejsze kromki i obsmażamy na patelni posmarowane oliwą z oliwek na złoto. Guacamole nakładamy na jeszcze ciepłe pieczywo.
Smacznego:)
Grzanki z guacamole |
Grzanki z guacamole |
Cieszy oko i podniebienie! :)
OdpowiedzUsuń