Pierogi leniwe nie są częstym gościem na moim stole (pewnie dzięki mojemu mężowi, który zjada wszystkie ziemniaki, jakie tylko są w domu). Ale czasem i mąż ma dość ziemniaków, a z ugotowanymi kartoflami nie ma co zrobić. Przygotowanie pierogów leniwych to idealny sposób na wykorzystanie resztek z dnia poprzedniego. Można je podawać na słodko lub na słono. Z masłem, bułką tartką, cukrem pudrem, ze śmietaną i owocami, po prostu hulaj dusza - piekło zrzucania zbędnych kilogramów po kluskach przyjdzie później.
Podawanie proporcji do tego przepisu jest wyjątkowo "no oko", dlatego że ziemniaki mają różną wilgotność, ser bywa twardy i zbity, albo zbytnio rozmiękczony, a i mąka mące nie równa. Najważniejsze, aby ciasto wyszło zwarte i elastyczne.
Pierogi leniwe |
1/2 kilograma ziemniaków ugotowanych i ostudzonych
1/4 kg twarogu białego półtłustego
1/2 szkl mąki pszennej
1 jajko
masło
bułka tarta
sól
- Ziemniaki rozgniatamy na gładką masę. Dodajemy do niech ser i jako i wyrabiamy jednolite ciasto, dosypując co jakiś czas mąki. Ciasto będzie gotowe, kiedy zacznie odchodzić od dłoni i da się z niego uformować zwartą, niepopękaną kulę.
- Ciasto dzielimy na mniejsze części, rolujemy wałeczki i wykrawamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku, na wolnym ogniu, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Na patelni rozpuszczamy masło, kiedy się roztopi dodajemy do niego bułkę tartą i odrobinę soli. Ugotowane i odsączone pierogi przesmażamy na maśle z bułką.
Smacznego:)
Pierogi leniwe |
Pierogi leniwe |
mmm ale mam teraz smaka na leniwe! chyba dzisiaj je zmontuje :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na bloga www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk
uwielbiam leniwe, ale u mnie nie ma chętnych na obieranie ziemniaków :P to znaczy rzadko są Ci chętni.
OdpowiedzUsuńNa szczęście i na nieszczęście, mój mąż jest takim łasuchem na ziemniaki, że sam je sobie obiera :)
Usuń