Chrupiąca cukinia w dwóch aromatycznych pastach. Intensywnej pomidorowej i dymnej z grillowanej papryki i czosnku, w towarzystwie odrobiny chilli i świeżego oregano. Gorąco polecam, zwłaszcza w sezonie na wszystkie składniki.
Cukinia w dwóch pastach |
4 małe cukinie
4 papryki czerwone
1 duża główka czosnku
1 czerwone chilli
1 duża cebula
1 kg pomidorów
sól
pieprz czerwony
oliwa z oliwek
świeże oregano
- Cukinię dokładnie płuczemy i kroimy na pasterki, doprawiamy odrobiną soli i odstawiamy na kilkanaście minut.
- Czerwoną paprykę grillujemy do momentu, w którym jej skórka będzie czarna. Następnie wkładamy ją prosto do foliowej torebki i szczelnie zamykamy. Zostawiamy na 10 - 15 minut. Następnie wyjmujemy i w bardzo prosty sposób (sama odchodzi) ściągamy całą sczerniałą skórkę. Trzeba uważać, aby nie został najmniejszy kawałek, bo może przekształcić całą potrawę w gorzkiej coś, niejadalne coś.
- Czosnek grilluje całą główką, nie zdejmując z niego najmniejszej łupinki. Będzie gotowy, gdy będzie miękki. Zdejmujemy go z ognia i wyciskamy miąższ do blendera. Spalonych łupinek się pozbywamy.
- Do blendera dokładamy grillowaną paprykę i posiekane chilli. Solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.
- Cebulę obieramy i drobno siekamy. Dusimy na oliwie. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze części i dokładamy na patelnię z cebulką. Dusimy do momentu, w którym zmniejszą swoją objętość o połowę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy (podobnie jak paprykę) na gładką masę.
- Cukinię osuszamy i obsmażamy odrobinę przez minutę z każdej strony. Obsmażoną cukinię łączymy z obiema pastami i doprawiamy świeżym oregano.
Smacznego:)
Cukinia w dwóch pastach |
Cukinia w dwóch pastach |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz