poniedziałek, 29 września 2014

Kluski śląskie z aromatyczną cebulką

Kluski śląskie to miłość mojego syna. Nigdy wcześniej nie robiłam ich tak często i nigdy tak chętnie, jak wtedy, gdy odkryłam, że znikają z jego talerza w mgnieniu oka. I nagle przepis wydał się bardzo prostym, a czas przygotowania skrócił się do minimum, a i bałagan po ich przygotowaniu tak bardzo nie przeszkadza. Podawać je można na różne sposoby, ale ja wybrała chyba najprostszy. Aromatyzowana duszona cebulka wystarczy, aby danie było pyszne i pełne smaku.


Kluski śląskie z aromatyczną cebulką




1 kg ziemniaków
ok. 1 szkl mąki ziemniaczanej
2 cebule
liść laurowy
odrobina masła
sól
ziele angielskie
pieprz













- Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Tłuczemy i studzimy. W garnku rozkładamy je równo i dzielimy na cztery części. Jedną z czterech części wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dokładamy odłożone ziemniaki i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy z niego kuleczki, spłaszczamy je, a na środków robimy małą dziurkę.
- Na nierozgrzaną patelnię kładziemy masło, następnie ziele angielskie i liść laurowy, a po chwili pokrojoną w kostkę cebulkę. Solimy ją i zostawiamy na ogniu do momentu zeszklenia się.
- Kluski gotujemy w osolonej wodzie, przez minutę od wypłynięcia. Jeszcze ciepłe okraszamy cebulką i podajemy.

Smacznego:)


Kluski śląskie z aromatyczną cebulką

Kluski śląskie z aromatyczną cebulką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz