wtorek, 4 listopada 2014

Krokiety z gotowanym mięsem i warzywami

Krokiety z gotowanym mięsem i warzywami inaczej zwane zupnymi, czyli jak w jeden dzień zrobić dwa obiady. Do przygotowania tych krokietów wykorzystuję mięso i warzywa, które uprzednio posłużyły do ugotowania wywaru na zupę. Nie trzeba ich specjalnie doprawiać, gdyż same w sobie pełne są już smaku i aromatu. 

Krokiety z gotowanym mięsem i warzywami

2 szyjki z indyka
3 marchewki
2 pietruszki
1 seler
cebula
por
liść laurowy
ziele angielskie
czosnek
sól
pieprz

1 szkl mąki
1/2 szkl mleka
1/4 szkl wody
1 jajko
sól

jajko
bułka tarta




- Z mięsa i warzyw na wolnym ogniu przez 2-3 godziny gotujemy wywar. Przecedzamy go. Z wywaru przygotowujemy zupę a warzywa i mięso studzimy. Mięso oddzielamy od kości.
- Przestudzone warzywa i mięso mielimy.
- Ze mąki, jajka, wody, mleka i szczypty soli przygotowujemy ciasto na naleśniki. Smażymy delikatnie, niezbyt przyrumieniając ciasto.
- Naleśniki nadziewamy farszem, obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Smacznego:)

Krokiety z gotowanym mięsem i warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz